EU pojačava pritisak na Beograd
Foto: Kurir TV

Finiš Evropa zatvara otvorena pitanja na Balkanu

EU pojačava pritisak na Beograd

Politika -

Unija odlučna da okonča sporove u regionu, a šefica evropske diplomatije Federika Mogerini poručuje da makedonski primer svima treba da bude inspiracija

Evropska unija je očigledno počela da zatvara sva otvorena pitanja na Balkanu, pa bi sada, nakon istorijskog dogovora Skoplja i Atine o rešavanju spora oko imena Makedonije, na dnevni red mogla da dođe normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Na to je, naime, indirektno ukazala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, koja kaže da dogovor Skoplja i Atine treba da bude primer svima u ovom regionu. - Nadam se da će biti inspiracija za sve u regionu da preduzmu hrabre korake ka rešavanju sukoba diplomatijom i dijalogom - rekla je Mogerinijeva, ističući da je postizanje tog dogovora primer za diplomatiju u celom svetu.

I direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenjuje da je ovo dodatni podsticaj za napredak regiona prema evropskim integracijama i ka rešavanjima drugih pitanja koja su ostala otvorena na zapadnom Balkanu.

- Kada govorimo o Srbiji, mislim da će sada sve oči biti uprte u proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i da će svi očekivati da će to biti sledeće pitanje koje će biti uspešno rešeno potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma - navodi ona.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da je Srbija od 2013. i potpisivanja Briselskog sporazuma pokazala kapacitet za odgovornu rešenost da se dijalogom i uz posredovanje EU nađu neka kompromisna i održiva rešenja kada je reč o Kosovu.

foto: Dado Đilas

- Mi smo time dali najveći doprinos zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, kojom sada rukovodi Mogerinijeva, iako to nije bila i nije ni laka ni popularna politička odluka. Inače, ne bih do kraja poredila situaciju između pitanja imena zemlje s jedne strane i samoproklamovane nezavisnosti takozvanog Kosova i naših ljudi koji su na KiM živeli i žive i čija su prava ozbiljno ugrožena - navodi ministarka.

Podsetimo, kako je otkrio Kurir, Mogerinijeva ima nameru da okončanje dijaloga srpske i kosovske strane iskoristi kao glavni adut u kampanji lobiranja za prvog čoveka NATO, za šta želi da se kandiduje, te zato hoće što pre da razreši "kosovski čvor".

Kurir.rs/B.Karović-B.Bojić/Foto:Kurir TV

Boban Stojanović Očekivana poruka Politikolog Boban Stojanović kaže da je poruka koju je poslala Federika Mogerini potpuno očekivana:

foto: Beta

- Na posredan način se Beogradu i Prištini govori da dijalogom i diplomatijom reše pitanje Kosova. No, to nije ništa novo, to direktnije i svakodnevno govore i mnogi drugi evropski i svetski zvaničnici. Mogerinijeva je i u stalnom kontaktu s vlastima u Beogradu i Prištini i može to uvek da im kaže i direktno.

Još jedan otvoreni sukob Slovenija i Hrvatska pred sudom Na Balkanu je, osim pitanja Kosova, bez epiloga i spor Slovenije i Hrvatske oko granice. Slovenija je najavila tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog nesprovođenja arbitražne presude o granici. Evropska komisija je, međutim, saopštila da se zasad neće mešati, već da dve zemlje članice EU treba da pronađu rešenje za svoj granični spor u prijateljskom duhu.

Brojke: 10 godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 5 država EU ne priznaje Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track