RADNO U SKUPŠTINI: Evo koje su sve izmene i dopune Zakona usvojene na sednici
Foto: Zorana Jevtić

za efikasniji rad opština

RADNO U SKUPŠTINI: Evo koje su sve izmene i dopune Zakona usvojene na sednici

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi kojima se postiže bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti, kao i efikasniji rad opština i gradova.

Uključivanjem u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave i građani će imati mogućnost da kažu šta da se gradi, a javnost će biti uključena u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenta.

Važna novina je da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa.

Zakonom je predviđeno i da je minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine odnosno Skupštine grada 24 časa čime se sprečava zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština, što omogućava njihov bolji rad.

Broj lokalnih funkcionera zavisiće od broja stanovnika opštine ili grada, a uređuje se i položaj mesnih zajednica u težnji da one budu mesto gde će se prepoznati problemi i razgovarati o potrebama građana.

Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih.

Usvojene i izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

U skupštini su usvojene danas izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, kojima se građanima omogućava da u matične knjige upišu promenu pola i dobrovoljan upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Izmene predviđaju da se podaci iz Registra matičnih knjiga vode u elektronskom obliku, a da građani, gde god se nalazile u Srbiji ili van nje, mogu da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu.

foto: Stefan Jokić

Na sednici o Zakonu o javnim agencijama i novom Zakonu o platama u javnim agencijama

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o javnim agencijama i novi Zakon o platama u javnim agencijama i drugim organizacijama koje osnivaju Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a kojima se nastavlja usklađivanje radnih odnosa i plata zaposlenih u celom javnom sektoru.

Predviđeno je da se u javnim agencijama uspostavlja obavezni javni konkurs pri zapošljavanju i provera znanja kandidata i jačanje stručnosti članova upravnih odbora i direktora.

Kako se navodi, jedino lica sa devet ili pet godina radnog iskustva iz oblasti rada agencije mogu biti imenovana na ove funkcije sa ograničenim trajanjem i brojem mandata i direktor ne može da bude funkcioner političke stranke.

Predviđeno je stvaranje mehanizma za sprečavanje sukoba interesa zaposlenih, kao i usklađivanje plata zaposlenih u javnim agencijama sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i platama drugih zaposlenih u javnom sektoru.

(Kurir.rs/Tanjug, Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track