NOVA PREVIRANJA U DEMOKRATSKOJ STRANCI: Balša svima došao glave! Sa Kenom minira Lutovca
Foto: Dado Đilas

Saznajemo

NOVA PREVIRANJA U DEMOKRATSKOJ STRANCI: Balša svima došao glave! Sa Kenom minira Lutovca

Politika -

Strančarenje Božović i Milojičić pokušavaju da uguraju svoje ljude u Izvršni odbor stranke i pored oštrog protivljenja šefa stranke

Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena, poslanici Demokratske stranke, već su počeli da miniraju novog predsednika demokrata Zorana Lutovca, saznaje Kurir.

Milojičić, a pre svega Božović žele svoje ljude u Izvršnom odboru, što Lutovac ne dozvoljava.

foto: Kurir

- Na nedavno održanom zasedanju Glavnog odbora Lutovac je hteo da postavi isključivo svoje ljude u IO. Kako nije imao kvorum, a znao je da bi Božovićevi ljudi "skočili" i potegli pitanje kvoruma da je potegao pitanje kadriranja u IO, podelu funkcija ostavio je za neki drugi put. Milojičić je podneo ostavku na mesto predsednika IO zato što je podržavao drugu opciju na unutarstranačkim izborima, ali i on je hteo da ima nekog svog u tom telu - kaže izvor Kurira.

foto: Kurir

Lutovac je, dodaje naš izvor iz DS, svestan da Božovića mora naročito da se pazi s obzirom na njegovu istoriju delovanja unutar stranke. - Balša Božović je bio glavni za beogradski odbor na izborima za Grad, tada je na čelu stranke bio Dragan Šutanovac. Umesto da se bavi organizacijom i kontaktom s ljudima na terenu, Božović je svu energiju uložio na lobiranje po stranci da se na izbore ide s Draganom Đilasom. To mu je bila glavna preokupacija bukvalno dok demokrate nisu predale listu. Nije bio posvećen primarnom poslu i rezultat u Beogradu je bio takav kakav je bio - kaže naš izvor i dodaje: - Kad je krenula trka za untarstranačke izbore, Božović je prvo podržavao Branislava Lečića. Lobirao je po stranci za njega, išao na sastanak s njim i Đilasom, delio mu savete o organizaciji na terenu. Međutim, kako su se približavali izbori uvideo je da je većina članova za Lutovca, pa je promenio ploču. Pridružio se članovima i funkcionerima koji su lobirali za Lutovca za predsednika stranke.

Pored Zorana Lutovca i Dragana Šutanovca, Božović je svojevremeno okrenuo leđa još jednom lideru stranke - Borisu Tadiću.

Naime, Tadić i Balšin otac Dragoslav Zeka Božović su kumovi. Iako se moglo očekivati da Božović krene s Tadićem pošto je on napustio DS i formirao novu stranku SDS, on to nije učinio. Božović je izabrao da ostane uz Dragana Đilasa, koji je tada preuzeo demokrate.

Kurir.rs/Katarina Blagović/Foto:Dado Đilas

Božović i Milojičić Strah od ujedinjenja opozicije Poslanik DS Balša Božović tvrdi da nije tačno da minira novog predsednika: - To nije istina. Takve stvari izmišlja vlast, uplašena ujedinjavanjem opozicije.

Oštro je odgovorio i njegov stranački kolega Radoslav Milojičić:

- Dok je cena malina 60 dinara, žita 16, a litra goriva 160, zanima me samo rušenje štetočinskog, bahatog i lopovskog režima SNS.

Nisu prošli cenzus Dobio podršku 50 odsto članstva Posle katastrofalnih rezultata na beogradskim izborima, na kojima je Demokratska stranka prvi put od uvođenja višestranačja pala ispod cenzusa, demokrate su odlučile da raspišu izbornu skupštinu na svim nivoima. Ona je održana 2. juna, kad je od tri kandidata - Branislava Lečića, Gordane Čomić i Zorana Lutovca - najviše glasova dobio Lutovac. On je izjavio da će se DS priključili Savetu za Srbiju koji je nedavno osnovao bivši šef DS Dragan Đilas.

Brojke 9. po redu predsednik DS je Lutovac od obnove rada stranke 1990. 28 godina je prošlo od obnove DS

Činjenice - DS je osnovan 1919. - Prisilno je prestao s radom 1945. - Obnovio je rad 1990. - Za prvog predsednika izabran je Dragoljub Mićunović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track