JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Sinergijom Beograda i Brisela do članstva u EU
Foto: Zorana Jevtić

srbija otvorila dva nova poglavlja

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Sinergijom Beograda i Brisela do članstva u EU

Politika -

LUKSEMBURG - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras, nakon osme Međuvladine konferencije o pristupnom procesu Srbije, na kojoj su otvorena dva nova poglavlja, da je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti naših građana i članstvu u EU.

Ona je, na konferenciji za štampu u Luksemburgu, rekla da je jasno da je Srbija, uz sve teškoće koje postoje u EU, koje vidimo i u regionu, gde pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti, kao i teško sprovođenje unutrašnjih refomi, posvećena svom starteškom cilju.

Prema njenim rečima, neophodna je sinergija, i potrebno je da sarađujemo kao partneri u ispunjavanju našeg dela obaveza, kao i da dobijemo ohrabrenje iz EU.

- Najlakše je slati negativne poruke, biti negativan i dobijati kratkoročne negativne poene. Međutim, svaki mali korak, koliko on bio mali, ali stalan, vodi do velikog cilja - poručila je ministarka Joksimović.

Ona je ukazala da su nekada okolnosti, kao sada u EU, takve da su druge teme na dnevnom redu koje ne stavljaju u fokus proširenje.

Ocenila je da je Srbija na pravi način iskoristila napore Bugarske da u fokus EU vrati Zapadni Balkan i proširenje, te da je bitno da ostanemo pozitivni, vredni, posvećeni reformama.

- Okolnosti će nam nekada ići na ruku pa ćemo otvarati više poglavlja. Važno je da ne preovladava frustracija, već strateški cilj - podvukla je Joksimović.

Ona je prenela da je danas Srbija otvorila dva poglavlja - 13 ribarstvo i 33 budžetske i finansijske odredbe.

- To su dva vrlo važna i konkretna poglavlja, posebno poglavlje 33 koje nas sprema da u budućnosti na pravi nacicn učestvujemo u evropskom budžetu i istovremeno da budemo korisnici fondova kada postanemo članica. Zato sada radimo na jačanju administrativnih kapaciteta da možemo na pravi način to da uradimo, da budemo funckonalni član EU - objasnila je Joksimović.

Osvrnula se na izjavu evropskog komesara Johanesa Hana koji je izneo stav da poglavlje o ribarstvu nije toliko važno za zemlje koje ne izlaze na more, dodajući da u Srbiji ima sve više ljudi koji se bave ribarstvom i sve je više ribnjaka.

- Nama je važno da uredimo na pravi način kvalitet i regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da budemo konkurentni na tržištu regiona i EU, kao i da možemo da koristimo fondove dostupne za obnavljanje akvakultura - dodala je ona.

Rekla je da Srbija intenzivno radi na pregovaračkim pozicijama za dodatna poglavlja.

Kada je reč o vladavini prava, ukazala je da su reforme u ovoj oblasti od suštinskog značaja za društvo, jer menjaju pogled na sve.

Joksimović je rekla da je set amandmana koje je Srbija poslala Venecijanskoj komisiji dobio pozitivno mišljenje, i da će, kada stigne formalno odgovor mišljenja, komentari i sugestije biti usvojene i implementirane, te da će se ići dalje u debatu jer je važno da se u to uključi društvo.

Prenela je i da je priprema medijske strategije ponovo pokrenuta uz aktivno učešće misije OEBS u Srbiji, što će dati dodatnu vrednost procesu.

- Mislim da će biti dovoljno elemenata u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Austrije EU, koja je takođe Zapadni Balkan stavila među svoje prioritete, da Srbija do kraja godine otvori i druga poglavlja za koje smo tehnički spremni - naglasila je Joksimović.

foto: Beta/Miloš Miškov

Han: Dva nova poglavlja približavaju Srbiju EU

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je da otvaranje dalja dva poglavlja predstavlja dalji napredak Srbije ka članstvu u EU.

On je ukazao da je EU ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja Zapadnog Balkana, podsećajući na strategiju proširenja, kao i Samit u Sofiji, te dodao da je današnja međuvladina konferencija dalja demonstracija da je evropska perspektiva Srbije realna.

- Bili smo u mogućnosti da otvorimo dalja poglavlja jer smo uočili značajan napredak - konstatovao je Han.

Govoreći i poglavlju 13 rekao je da može da potvrdi da je srpska riba odlična i pozvao građane EU da je probaju u Srbiji.

Takođe je dodao da je veoma važno i poglavlje 33 ukazujući da će od napretka koristi imati građani Srbije.

Rekao je da je razgovarano o tri dalja poglavlja, ali da dalji napredak zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa sa Prištinom.

- Srbija mora da ubrza reforme u oblasti vladavine prava - zatražio je Han.

Isto tako pozvao je Srbiju da usaglasi viznu politiku, koja se, prema njegovim rečima, udaljava od one EU.

- Otvaranje daljih poglavlja se može postići samo ako ima napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Srbija je posvećena napretku u vladavini prava i uveren sam da će tokom predsedavanja Austrije doći do otvaranja novih poglavlja u ovoj godini - rekao je Han.

Potpredsednica bugarske vlade i ministarka za pravosudnu reformu i spoljne poslove Ekaterina Zaharieva istakla je da je današnjom međuvladinom konferencijom EU pokazala još jednom svoju posvećenost širenju na osnovu zasluga i fer uslova.

Podsetila je da je Bugarska stavila širenje EU na Zapadni Balkan kao prioritet svog predsedavanja, dodajući da je obnovljena evropska perspektiva izneta pre 15 godina u Solunu.

Otvaranje još dva poglavlja, prema njenim rečima, predstavlja veliki korak napred u pristupnom procesu Srbije.

Rekla je da će EU nastaviti da prati napredak Srbije u vladavini prava i u vezi normalizacije odnosa sa Prištinom.

Pohvalila je ministarku Joksimović i njenu posvećenost putu Srbije ka EU, izrazivši uverenje da zbog toga nema sumnje da će pristupni proces biti nastavljen u dobrom pravcu.

(Kurir.rs/Tanjug Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track