Najnovije vesti

PREDSTAVNIČKI DOM SAD USVOJIO REZOLUCIJU O UBISTVU BRAĆE BITIĆI: Rešavanje slučaja značajno za razvoj odnosa sa Srbijom
Foto: AP

Otvoren put ua usvajanje pred punim sastavom Kongresa

PREDSTAVNIČKI DOM SAD USVOJIO REZOLUCIJU O UBISTVU BRAĆE BITIĆI: Rešavanje slučaja značajno za razvoj odnosa sa Srbijom

Politika

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio je danas rezoluciju o ubistvu americkih državljana, braće Bitići, u Srbiji u julu 1999. godine, kojom pozivaju na privođenje pravdi odgovornih za ubistvo i u kojoj se ističe da bi napredak u rešavanju tog slučaja trebalo da bude jedan od faktora za dalji razvoj odnosa SAD i Srbije, javlja Glas Amerike.

Kako navodi, usvajanjem rezolucije u Odboru za spoljne poslove otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa. U rezoluciji, kojom se izražava stav Predstavničkog doma o ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, navodi se da bi pojedince odgovorne za ubistvo trebalo izvesti pred lice pravde i da je za osudu to što "još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitici ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac nije optužen za te užasne zločine".

"Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt", navodi se u usvojenoj rezoluciji.

U rezoluciji se poručuje da bi SAD trebalo da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih, kao i da bi napredak u rešavanju ubistva braće Bitići trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...