VUČIĆ IZRIČITO SA KOMESAROM HANOM: Bolje da 10 godina pregovaramo sa Prištinom nego da imamo 1 sat rata! Sačuvaćemo svaki život na KiM, bio on srpski ili albanski! (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zajednička konferencija na Andrićevom vencu

VUČIĆ IZRIČITO SA KOMESAROM HANOM: Bolje da 10 godina pregovaramo sa Prištinom nego da imamo 1 sat rata! Sačuvaćemo svaki život na KiM, bio on srpski ili albanski! (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, a po završetku zvaničnog dela usledilo je zajedničko obraćanje javnosti.

Dvojica zvaničnika prisustvovala su potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Želim da čestitam i ljudima iz EU, gospodinu Fabriciju i ministarki Joksimović, jer potpisivanje ovog sporazuma jeste od velikog značaja za našu zemlju. Taj novac će se koristiti za podršku procesu evrointegracija i podršku institucijama pravde. Srbija ne samo da nema problema sa ekonomijom, već je rast najveći u celom regionu. Srbija i 3. godinu zaredom ima suficit u svom budžetu. I naša trgovinska razmena sa EU iz godine u godinu raste", istakao je na početku predsednik Vučić, dodavši i ličnu zahvalnost komesaru Hanu na podršci evropskom putu Srbije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je podvukao da je sa komesarom za proširenje razgovarao i o odnosima Beograda i Prištine, situaciji u regionu, vladavini prava...

foto: Kurir TV

"U regionu ćemo se uvek truditi da budemo faktor stabilnosti i mira, želim još jednom da kažem, a to nije fraza, da želimo da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo i 3 puta dnevno ako je potrebno da bismo sačuvali svaki život na KiM, bio to Srbin ili Albanac, to je najvažnije. Jasno je da nam pozicija nije laka, da ne žele svi kompromis, ali bolje je da 10 godina pregovarate i mučite se nego da imate jedan sat ratova. Srbiju niko neće moći da ponižava ni sruši bez obzira na to koliko se nekima tako nešto činilo kao moguće. Mi kao mala zemlja moramo naći svoje mesto pod suncem, a uveren sam da ćemo uz podršku EU pronaći i najbolji put za Srbiju", izričit je bio Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropski komesar Johanes Han je u nastavku dodao da će se danas uzdržati od komentarisanja pitanja Kosova, iako je to, kako je naglasio, "otvoreno pitanje, mada nije sve i svja"

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Sve se radi u interesu građana, a ne u interesu zvaničnika. Reč je o boljim prilikama za život. Zadovoljan sam što sam imao priliku da prisustvujem potpisivanju ovog sporazuma. EU će podržati reformu vladavine prava i osnaživanje srpske državne uprave. Vladavina prava je u samoj srži pregovora Srbije sa EU i ključna je da bi ona postala privlačnija stranim investitorima. Mora se poboljšati kvalitet osnovnih i apelacionih sudova, o tome ću razgovarati danas i sa premijerkom Brnabić.

foto: Kurir TV

Važna je i sloboda izražavanja bez mešanja, zato podržavamo početak rada na strategiji za medije i nadamo se da će se i nastaviti sa pozitivnim zamahom. Naše je snažno opredeljenje da podržimo Srbiju na putu ka EU i ovaj sporazum je samo mali dokaz toga. Važno je da se evropske vrednosti prihvate i u celom društvu", zaključio je Han i zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici poželevši svima u Srbiji "toplo leto posle kišnog početka".

(Kurir.rs/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track