ISTRAŽIVANJE UNDP: Na Kosovu 95 odsto Srba zabrinuto za bezbednost
Foto: Vladimir Šporčić

tragično

ISTRAŽIVANJE UNDP: Na Kosovu 95 odsto Srba zabrinuto za bezbednost

Politika -

PRIŠTINA - Najveći problemi gradjana Kosova su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, a uz sve to 95 odsto Srba smatra i da nije bezbedno, rezultat je danas objavljenog istraživanja Pulsa javnosti koje je organizovao UNDP.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 896 Albanaca, 210 Srba i 200 pripadnika ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu pokazuje da 50 odsto gradjana nije zadovoljno političkim pravcem Kosova.

foto: Nebojša Mandić

Na pitanje "da li se osećate bezbedno na ulicama", 67 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, za razlilu od preostalih 33 odsto koji tako ne misle. Isto pitanje je postavljeno i gadjanima srpske nacionalnosti i njih 95 odsto je odgovorilo da se ne oseća bezbedno.

U poredjenju sa podacima iz oktobra kada je 40 odsto ispitanika nezaposlenost navelo kao najveći problem, taj procenat danas iznosi 29 odsto. Medju najčešćim problemima su oni u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

"Za 78 odsto ispitanika mito, nepotizam i politička pripadnost su glavni činioci koji utiču na zapošljavanje u javnom sektoru, dok ostatak smatra da su obuka, radno iskustvo i slično značajan preduslov za zapošljavanje", kazao je Atde Hetemi menadžer projekta Puls javnosti.

Kada je reč o korupciji, gradjani smatraju da je ona najzastupljenija u sudovima, nakon čega slede KEDS i centralna uprava, Prema istraživanju najmanje korupcije ima u policiji i u medjunarodnim organizacijama.

Najnoviji podaci Pulsa javnosti pokazuju i skok kada je u pitanju indeks demokratizacije i ekonomskog poverenja, od 0-3, indeks demokratizacije je 1.48, a ekonomskog poverenja 1.34, što je najveći skok od 2010. godine.

foto: Nebojša Mandić

"Istovremeno više od 50 odsto gradjana Kosova smatra da su izbori demokratski, takodje više od 50 odsto je izjavilo da njihove opštine rade prema prioritetima gradjana, 53 odsto ispitanika veruje da Ustav i zakoni poštuju ljudska prava, više od 52 odsto misli da mediji na Kosovu uživaju slobodu izražavanja, što je takođe najveći zabeleženi rast od 2010. godine", Kazao je Hetemi.

Anketa se bavila i političkom opredeljenošću građana. Podaci pokazuju da bi 63 odsto ispitanih glasalo za neku političku stranku ili koaliciju, ukoliko bi došlo do održavanja prevremenih parlamentarnih izbora u skorijoj budućnosti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track