VLADA SRBIJE GODINU DANA POSLE Brnabić: Svi u Vladi Srbije su vredni i jako sam zadovoljna rezultatima koje smo postigli kao tim! (KURIR TV)
Foto: Beta/Dragan Gojić

godišnjica

VLADA SRBIJE GODINU DANA POSLE Brnabić: Svi u Vladi Srbije su vredni i jako sam zadovoljna rezultatima koje smo postigli kao tim! (KURIR TV)

Politika -

Vlada Republike Srbije u mandatu premijerke Ane Brnabić obeležava godinu dana rada.

Premijerka je na početku svečanosti na Paliću rekla da je važno da je vlada bila otvorena prema građanima.

"Važno nam je da smo otvoreni, pristupačni građanima i da svaki dan ispunjavamo obećanja. Svi su vredni i ja sam jako zadovoljna rezultatima koje smo postigli kao tim", rekla je premijerka.

Brnabićeva je podsetila na dobre rezultate vlade i dodala da će oni biti nastavljeni. Ona je rekla da je Srbija na dan 4. jul imala suficit u budžetu od 29,7 milijardi dinara.

Premijerka je istakla da je prva i najvažnija stvar koju je vlada sprovela povećanje penzija za 5 odsto, najavivši da će biti dodatnih povećanja.

foto: Beta/Dragan Gojić

"Povećali smo plate zaposlenima u javnom sektoru i do kraja godine planiramo još jedno povećanje, a to je moguće samo zahvaljujući stabilnoj fiskalnoj politici... Povećali smo i cenu rada za 10 odsto, sa 130 na 143 dinara", istakla je premijerka.

foto: Kurir

Istakla je da je neto priliv direknith stranih investicija u prvih pet meseci iznosila više od 1,1 milijardu evra, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine ili za 160 miliona više nego 2017. koja je bila rekordna sa 2,6 milijardi evra.

Brnabić je rekla da su plate povećane pet do 10 odsto i da je do kraja godine planirano još jedno povećanje zahvaljujući dobrim rezultatiama i fikslanoj disciplini.

Premijerka je objasnila da je na duing biznis listi Svetske banke Srbija došla na 43 mesto od 190 zemalja širom sveta.

foto: Beta/Dragan Gojić

"To je najbolja pozicija ikada otkada se Srbija nalazi na ovoj listi", rekla je premijerka.

foto: Beta/Dragan Gojić

Nakon premijerke, okupljenima se obratio Ivica Dačić koji je zvanično objavio da je Papu Nova Gvineja šest država koja je povukla priznanje Kosova i Metohije.

"To je šesta zemlja koja je povukla priznanje. Tih šest zemalja ima površinu od 800.000 kvadratnih kilometara, 25 miliona stanovnika, i ima 6 od 193 glasa u UN", kazao je Dačić i dodao da se Srbine ne bori protiv Prištine "već protiv njihovih mentora i zaštitinika".

foto: Kurir

Premijerka je ranije obišla više lokacija u Subotici sa ministrima vlade.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevine nije došla

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović danas nije prisustvovala obeležavanju godinu dana rada ove institucije.

Naime ona se nalazi u Sarajevu i gde treba da dobije nagradu za "Evropskog najministra".

(Kurir.rs/K. Blagović/R.M./Tanjug/Foto: Beta/Dragan Gojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track