PREMIJERKA REKLA KOJI JOJ JE NAJDRAŽI USPEH VLADE: Time smo dokazali da možemo biti među najboljima u Evropi...
Foto: Beta/Dragan Gojić

godišnjica rada vlade

PREMIJERKA REKLA KOJI JOJ JE NAJDRAŽI USPEH VLADE: Time smo dokazali da možemo biti među najboljima u Evropi...

Politika -

Najveći uspeh Vlade Srbije u prvih 365 dana rada, prema ličnoj oceni premijerke Ane Brnabić, pored otvaranja Kliničkog centra u Nišu i dva muzeja u Beogradu, je uvođenje informatike i programiranja u peti razred osnovnih škola.

"Pored otvaranja KC Niš, Narodnog muzeja i Muzeja Savremene umetnosti za mene lično najveći uspeh Vlade je uvođenje informatike i programiranja u peti razred osnovnih škola čime smo dokazali da možemo da budemo među najboljim u Evropi", rekla je Brnabić u Subotici novinarima upuitana šta je za nju najveći uspeh.

Brnabić je prethodno, tokom predstavljanja rezultata Vlade u prvih godinu dana njenog mandata, navela da je raduje cilj vlade da do kraja godine u sve osnovne škole u Srbiji uvede elektronske dnevnike i dodala da nakon toga kreće uvodjenje eDnevnika u srednje škole.

"Elektronski dnevnici uvedeni su u 560 osnovnih škola. Pratimo rezultate ostvarene na taj način. Zahvaljujući eDnevnicima nastavnici skraćuju vreme potrošeno na administraciju za tri četrvrtine, zahvaljući čemu mogu da se bave učenicima, broj izostanaka je smanjen", rekla je Brnabić.

Sada imamo 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama, što je pet puta više nego što smo imali, rekla je Brnabić koja je podsetila da je u vreme njenog mandata i 1.000 mladih naučnika dobilo naučno istraživački posao.

Zaposleno je i 100 najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta, rekla je ona i podsetila na korake Vlade Srbije na digitalizaciji koja je "šansa Srbije da bude deo modernog sveta", da se naravi iskorak.

Otvoren je centar za digitalnu poljoprivedu, u Bačkoj Topoli otvorena je prva digitalna farma u celom regionu u koju dolaze poljoprivrednici iz cele Srbije kako bi unapredili prinose i proizvodnju, rekla je Brnabić i dodala da je otovoren i prvi državni data centar u kome se na najsavremeniji načijn na jednom mestu čuvaju svi ključni podaci gradjana. Podsetila je i na to da pečat odlazi u istoriju, na uvodjenje projekata e beba i e recept, koji, kako je dodala, direktno olakšavaju život gradjana i najpoularnije su usluge.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Dragan Gojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja