ŠEF DRŽAVE OTVORENO O KIM: Hoćete li predsednika koji donosi sladolede od breskvi i pistaća ili, kako kažu, ovo đubre od Vučića? Ja moram odgovorno da se ponašam i neću da vas lažem!
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Konferencija za medije predsednika Aleksandra Vučića u Zemunu

ŠEF DRŽAVE OTVORENO O KIM: Hoćete li predsednika koji donosi sladolede od breskvi i pistaća ili, kako kažu, ovo đubre od Vučića? Ja moram odgovorno da se ponašam i neću da vas lažem!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je posetio fabriku Teleoptik žiroskopi u Zemunu, a po završetku obilaska pogona usledilo je obraćanje medijima.

foto: Vladimir Šporčić

Vučić je na početku konferencije istakao da je ponosan na izgled, kvalitet i funkcionisanje fabrike koju je danas posetio.

"Nisam do danas znao, ali tek sam sad video šta sve rade naši inženjeri u fabrici Teleoptik žiroskopi u Zemunu. Hvala Vladi što je prihvatila 6 miliona sredstava koje smo izdvojili za ovu fabriku, ovde je skoro 60 odsto novih mašina koje smo kupili. Plate će uskoro biti veće i bićete nešto zadovoljniji", naveo je predsednik Vučić.

foto: Vladimir Šporčić

On se u nastavku osvrnuo i na aktuelna politička pitanja, te je posebno podvukao da je vojna snaga naše zemlje urušavana "po direktnom nalogu onih koji su nas bombardovali", ali i istakao da su i zapadne sile i opozicija u Srbiji veoma snažni i da nisu za potcenjivanje.

foto: Vladimir Šporčić

"1999. godine nismo uspeli da sačuvamo svoje ciljeve, bili su snažniji od nas. Posle toga su nas slagali, jer su krenuli u Martvoski pogrom, pa promenili ploču i 2008. doneli odluku o nezavisnosti. Skupu cenu plaćamo za katastrofalno neodgovornu politiku Jeremića, Tadića, Jankovića, Đilasa i ostalih. Sad bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu neće da zaboravi. Na dnevnom nivou se borimo da nešto sačuvamo i imamo od KiM i svi znaju da sam u pravu. Mnogo veći problem od njih koji su u istom košu i ne razlikuju se je što mi Srbi više volimo da živimo u sopstvenom svetu nego u realnosti. Oni koji mi drže danas predavanja su nam podigli granicu na Jarinju i Brnjaku i to granicu prema srpskom narodu. Kakve god sada ustavne promene donosili, moraju da prođu referendum. A u svemu tome se borimo i dobićemo bolje i više nego što imamo ranije. Ali odmah da kažem, nikome neće biti dobro, svi će se ujediniti i nećete videti apsolutno nikakvu razliku između npr. Đilasa i Obradovića. To su secikese, svejedno im je za Kosovo, a obrazloženje će biti da ne može kao u uslovima diktature da se sprovodi referendum", objasnio je on.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je poručio i da je potrebno odgovorno i ozbiljno ponašanje sa brigom za budućnost.

foto: Printscreen Pink

"Kada pročitate dnevno po 500-600 stranica, i javnog i tajnog, materijala, onda vam je jasno da znate nešto više od drugih i da ponudite ono što je realno, pa onda neka Srbi odluče. Nije to na našu radost, neću ja da seirim sa Albancima, ali moram da se ponašam odgovorno i ozbiljno. Je l vi hoćete predsednika koji će dnevno da vam donosi sladolede sa breskvama i pistaćima, pa da kažete kako je dobar i lep ili, kako kažu, ovo đubre od Vučića? Ni na čiju podršku ne računam, moje je da budem predsednik Srbije, a ne Amerike, Rusije ili Kine. Mi sami donosimo svoje odluke, a sa svima imamo dobre odnose", naveo je predsednik.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je dodao i da "o pljački govore oni koji su Srbiju opljačkali".

"Zamislite čoveka koji ima bogatstvo od 25 miliona, pa oni nekome govore o tome što se u srbiji radi i gradi da je pljačka. Ali šta da radite, slegnete ramenima i gurate dalje. Očekujem da se sve lopuže ujedine, ali će opet da izgube. Sve što budemo ponudili, sačuvaćemo i zaštititi i naša pozicija je sada sigurnija nego što je bila ranije. Moj stav je da Srbi ne treba da učestvuju u radu kosovskih snaga bezbednosti, Srbija se ponaša odgovorno. Ako je pritisak to što kažemo da ne bismo voleli da Srbin puca na Srbina... Da li neko stvarno misli da je to normalno? Ja mislim da nije. A ako je to što ja izgovorim pritisak, zovite ga kako hoćete. Video sam i da sam vođa severne armije na KiM, a nisam. Ali da li ćemo dozvoliti da nam ubijaju narod, a mi da ćutimo i gledamo u nebo, više puta sam rekao da se Oluja, Bljesak i nijedna zločinačka akcija nikada više neće ponoviti", zaključio je on.

foto: Printscreen Pink

Predsednik je rekao da ne bi bilo šta karakterisao teškim rečima, ali je ocenio da svakako nije prijateljski čin to što Crna Gora šalje svoje vojnike na KiM. Vučić je podsetio da je premijer Crne Gore Duško Marković prilikom posete Beogradu i u razgovoru sa njim kazao da Crna Gora razume koliko je KiM bolno i teško pitanje za Srbiju i da će se odnositi prema njemu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Srbije, i ono što Srbija kaže...

"Niti su nas pitali...Oni su suverena država, oni mogu to, ali znaju kakav je naš stav po pitanju KiM. To što će oni nešto tako značajno da rade, jedan, dva ili tri njih, to je bezveze, to ničemu ne služi, osim da oni ispune zadatak koji su dobili od NATO", rekao je Vučić.

foto: Printscreen Pink

"Napred, momci, vi radite svoj posao. Mi znamo da to nije naročito prijateljski gest prema Srbiji. Mi ćemo svoj posao da radimo, i to je to. Nema filizofije velike, a da nas terate da kažemo kako je to divno...i sad ćete vi sa tom dvojicom da sačuvate naše manastire...tu priču nekom drugom pričajte", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track