Tadić banuo na Kroacija samit

Dubrovnik

Tadić banuo na Kroacija samit

Politika -
Srbija nema zvaničnu delegaciju na skupu zbog prisustva kosovske delegacije. Na samitu pomoćnik državne sekretarke SAD Filip Gordon, koji potom dolazi u Beograd

ZAGREB - Lider DS Boris Tadić stigao je danas na Kroacija samit koji se održava u Dubrovniku, izvestili su hrvatski mediji.

Kako tvrde mediji, Tadić je stigao iznenada na samit i to posle nagovaranja američke diplomatije. Na samitu u Dubrovniku, učestvuje pomoćnik američke države sekretarke Filip Gordon, koji će posle Dubrovnika doći i u Beograd.

Kako navodi HRT, samit, koji je počeo juče, nastavljen je danas raspravom o evropskim perspektivama zemalja regiona jugoistočne Europe, a panel je otvorio upravo Gordon.

Bivši srpski predsednik Tadić je, navodi televizija, doputovao jutros iznenada u Dubrovnik.To je prvi put da je jedan srpski političar na ovakvom regionalnom skupu u Hrvatskoj, a zanimljivo je da postoji mogućnost da se Tadić susretne s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, navodi HRT.

T-portal piše da iako na skupu nema službene delegacije Srbije zbog prisustva kosovske delegacije, Tadić je za razliku od svoje vlade, ipak odlučio da poseti Dubrovnik i uključi se u rad skupa. Portal dodaje da se očekuje službena reakcija Srbije na Tadićev diplomatski potez.

O Tadićevom dolasku na samit piše i" Večernji list". "Susret koji je Tadić uporno izbegavao dok je bio predsednik ipak se danas događa i iako je Tadić bivši predsednik, on je i dalje najviše rangirani srpski političar koji sesusreće s kosovskim premijerom na međunarodnom skupu", piše list.

"Večernji list" navodi da je američka diplomatija pokušavala još juče da nagovori Tadića da se pojavi u Dubrovniku, ali se on juče nije pojavio. Tokom noći to se promenilo i on je jutros stigao u Dubrovnik, piše list.

Pored hrvatskog državnog vrha, predsednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i ministarku spoljnih poslova Vesne Pusić, na samitu ucestvuju i albanski premijer Sali Beriša, mađarski Viktor Orban, poljski Donald Tusk, bugarski Bojko Borisov, crnogorski Igor Lukšić, rumunski Viktor Ponta, slovački premijer Robert Fico, i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track