ALAVI POSLANICI: Zgrću pare preko duplih funkcija
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Skandal Narodni predstavnici gomilaju funkcije

ALAVI POSLANICI: Zgrću pare preko duplih funkcija

Politika -

I pored naredbe vrha SNS da njihovi poslanici ne smeju da gomilaju funkcije, troje naprednjaka je omogućilo sebi članstvo u upravnim odborima i dodatnu zaradu. Predsednica Skupštine Maja Gojković i poslanici Vladimir Đukanović i Aleksandar Marković oglušili su se o odluku stranke i ušli u upravne odbore firmi/agencija koje su ili u vlasništvu države, ili povezane sa državom. SNS je svojevremeno doneo tu zabranu da bi i poslanici vladajuće stranke poneli teret krize s kojim se suočavaju građani.

Đuki mesečno 1.300 evra

foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Đukanović, koji je bio među prvim poslanicima koji je podneo ostavku na mesto u UO "Lutrije Srbije" kada je stranka donela tu odluku, danas je u Nadzornom odboru firme "Junet internešenel" d. o. o., koja se bavi projektovanjem i izgradnjom informacionih sistema, a gde je većinski vlasnik državni "Telekom". Kako saznaje Kurir, Đukanović na tom mestu mesečno prima 80.000 dinara! Uz to, on mesečno iz Skupštine Srbije dobije oko 70.000 dinara (nije zaposlen u Skupštini, prešao je u advokaturu, pa po zakonu dobija oko 80 odsto skupštinske plate), što znači da ovaj poslanik SNS mesečno inkasira oko 150.000 dinara, odnosno oko 1.300 evra. Đukanović tvrdi da nije na državnim jaslama jer se firma, u kojoj je većinski vlasnik država, sama finansira: - Nisam na državnim jaslama, ne dobijam platu iz budžeta, firma je samofinansirajuća. Sve sam uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nemoralno

Gojkovićeva, pored plate predsednice Skupštine od 136.054 (s paušalom), mesečno prima i 47.347 dinara kao predsednica UO Agencije za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost. Tako, za te dve funkcije Gojkovićeva mesečno dobija 183.401 dinar, plus 35.000 dinara za zakup stana. Aleksandar Marković je nedavno od Skupštine zatražio dozvolu da obavlja funkciju predstavnika Srbije kao akcionara u NIP "Borba" a. d. Beograd. On već uz funkciju poslanika, gde mu je plata 76.000 dinara, obavlja i funkciju člana UO SRC "Tašmajdan", od čega mesečno dobija 18.000 dinara. Marković nije bio dostupan na broj poznat redakciji. Prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, novac koji poslanici dobijaju za članstvo u UO takoreći je bačen: - Ne da nije moralno, nego nije ni normalno. Oni ne znaju ništa o tim firmama/preduzećima u čije su UO ušli. Mogu samo da im odmognu. To je potpuno protivno onome što je govorio SNS. Bilo kog građanina da pitate on će da kaže da je to što rade sramota. Taj novac je naknada funkcionerima, apanaža za lojalnost stranci. Sa stanovišta građana, to je bačen novac.

Baueru malo poslanička plata i mesto u dva UO

foto: Stefan Jokić

Ivan Bauer, poslanik vladajuće stranke iz redova SDPS, zatražio je i dobio od Administrativnog odbora dozvolu da obavlja voditeljski posao. Bauer uz platu poslanika od 96.000 dinara mesečno inkasira i 29.700 kao član Saveta Akcionarskog fonda Beograd i još 40.000 dinara kao predsednik Odbora direktora PD "Omoljica" Pančevo. - Poštujem zakonsku proceduru, zato sam tražio odobrenje - kaže u razgovoru za Kurir Bauer, a na pitanje kako će postići da obavlja voditeljski posao uz poslanički i članstvo u dva UO, on navodi: - U pitanju je kviz, privremeni angažman, završava se za 10 dana.

Vladimir Đukanović Skupština Srbije: 70.000 dinara "Junet internešenel" d. o. o. ("Telekom"): 80.000 dinara

Maja Gojković Skupština Srbije: 136.054 dinara Skupština Srbije - zakup stana: 35.000 dinara Agencija za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost: 47.347 dinara

Aleksandar Marković Skupština Srbije: 76.000 dinara SRC "Tašmajdan": 18.000 dinara "Borba" a. d. Beograd: još uvek nepoznato

(Kurir/Katarina Blagović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track