Srbija i Kosovo kao Kina i Tajvan
Foto: KURIR

Predrag Simić

Srbija i Kosovo kao Kina i Tajvan

Politika -
Srbije i Kosova ubuduće će početi da liče na odnos koji danas imaju Kina i Tajvan, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka

BEOGRAD - Zvaničnik Stejt departmenta Filip Gordon poručio je danas u Dubrovniku da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica, a politički analitičari smatraju da njegova izjava uoči posete Srbiji ne predstavlja nikakvo iznenađenje već potvrdu dosadašnjeg stava koje su SAD imale po tom pitanju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da takav stav SAD zastupaju godinama, posebno od 2008. godine, kada je došlo do samoproglašenja nezavisnosti i da se on još dugo neće promeniti.

"U izjavi Gordona nema ničeg novog i neuobičajenog", kazao je on.

On je rekao da bi to za Srbiju moglo da znači da će odnosi Srbije i Kosova ubuduće početi da liče na odnos koji danas imaju Kina i Tajvan.

"Iako Peking ne priznaje Tajvan, odnosi između njih su ekononski rašireni", kazao je Simić.

Politički analitičar Ognjen Pribićević kazao je da je izjava Gordona u skladu sa dugogodišnjim stavom SAD oko pitanja Kosova.

"To je pokazatelj kako ozbiljne države pristupaju tom problemu, one ne menjaju stav i niko neće tražiti da se Kosovo odmah prizna , ali će se od Srbije tražiti da prihvati realnost", zaključio je Pribićević.

Prema njegovim rečima, od Srbije će se tražiti normalizacija odnosa, da se prihvati Kosovo u administrativnim granicama i da se odnosi razvijaju.

On je kazao da se može očekivati da će SAD i zapadne zemlje vršiti pritisak na novu vladu u Srbiji zahtevajući da se to pitanje do kraja godine reguliše.

"Jasno je da oni neće menjati stav i kad god idu u zemlju posetiće dan pre dolaska na svoj stav", objasnio je Pribićević.I politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je stav koji je izneo Gordon očekivan i da u tom pogledu ne predstavlja iznenađenje.

"To nije nešto neočekavno to pokazuje da SAD zanima konačno i što brže rešavanje odonosa Srbije i Kosova", kazao je Vuk Stanković, ukazujući da izjava Gordona ukazuje i na to da će jedan od uslova za dalje evropske integracije biti prihvatanje kosovske nezavisnosti.

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" i savetnik ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića Nikola Jovanović rekao je da su SAD još u noći kada je samoproglašena nezavisnost Kosova priznale to te da izjava Gordona ne iznenađuje.

"Amerika nikada nije odustala od tog projekta i njihov stav nije iznenađenje, a Srbija još od 2008. godine trpi pristisak da se odnosi normalizuju i unaprede", kazao je on dodajući da je na Srbiji sada odluka kako će se naći rešenje i kako da se ostvari saradnja, a da to ne predstavlja eksplicitno priznanje .

Politički analitičar Milan Nikolić kazao je da je pritisak Amerike veliki i da će on uticati i na to kakva će biti nova vlada Srbije.

"Oni očekuju da se za godinu dana Kosovo prizna, a videćemo šta će biti..", smatra Nikolić.

Zvaničnik Stejt departmenta Filip Gordon poručio je danas u Dubrovniku da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica u naglasio i da podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo.

"Ni mi ni EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo.Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će morati da se pomiri s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", rekao je Gordon na Kroacija samitu u Dubrovniku.

Pomoćnik šefice američke diplomatije, koji sutra stiže u Beograd, istakao je da SAD mogu i hoće da pomognu u tom procesu, ali da Beograd mora da prestane da podržava ilegalne bezbednosne i sudske strukture strukture na severu Kosova i da mora da obezbedi potpunu slobodu kretanja za sve.Prema njegovim rečima, SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja