Najnovije vesti

PACOLI I HARADINAJ IZMISLILI DRAMU NA NEBU DA IZBEGNU PRELET IZNAD SRBIJE: Bivši OVK trojac iz Prištine u strahu od hapšenja smislio da ima bolesnika u avionu?!
Foto: EPA, AP

poslaLI lažne podatke kontroli letenja

PACOLI I HARADINAJ IZMISLILI DRAMU NA NEBU DA IZBEGNU PRELET IZNAD SRBIJE: Bivši OVK trojac iz Prištine u strahu od hapšenja smislio da ima bolesnika u avionu?!

Politika

Šaljući lažne podatke Kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, izdejstvovali su da se letelica vrati u Tiranu

PRIŠTINA/BEOGRAD - Prištinska delegacija, koja je u utorak avionom putovala na novu rundu briselskog dijaloga, zalutala je u vazdušnom prostoru, pa su izmislili da je jednom putniku - pozlilo.

 

Šaljući lažne podatke Kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, izdejstvovali su da se letelica vrati u Tiranu, pišu Novosti.

S obzirom na to da su u avionu, kako deo pregovaračkog tima, osim vlasnika letelice Bedžeta Pacolija, bila i trojica bivših lidera OVK, optuženih za zločine pred srpskim sudovima, u momentu kad su se približavali teritoriji Republike Srpske izrežirali su "medicinski slučaj". I sve zbog očiglednog straha da bi mogli da budu prizemljeni, a potom i uhapšeni?!

 

Prema informacijama, avion tipa "challenger CL 60", a koji pripada registru SAD, iz Albanije je ušao u vazdušni prostor Crne Gore, ali je pre ulaska u BiH, u 19.48, pilot zatražio povratak u vazdušni prostor Albanije.

foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

- Kao razlog naveo je da se u vazduhoplovu nalazi putnik koji se ne oseća dobro i zatražio je promenu plana leta i povratak ka Tirani. Kako ovakvi slučajevi nisu retkost, SMATSA je prihvatila zahtev, obavestila kontrolu letenja u Tirani i uputila avion u vazdušni prostor Albanije. Više se nisu vraćali u prostor u kojem pružamo usluge - navode u SMATSA.

 

Uz napomenu da oni ne raspolažu podacima o imenima putnika, ni o vlasnicima aviona, iz Kontrole letenja navode da su u utorak tokom dana primili plan za let na relaciji Priština - Brisel. U njemu je navedeno je da će proći rutom kroz vazdušni prostor Makedonije, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje do Brisela. Plan leta nije imao informacije o posebnom statusu.

foto: EPA/BETA/FONET

Kako je posvedočio direktor prištinske televizije Kljan Kosova Baton Hadžiju, koji je takođe bio u avionu, Pacoli je primetio da ne lete prema Brindiziju u Italiji, kao svaki put ranije, i naredio pilotu da ih vrati u Tiranu. Time je, kako navode prištinski mediji, "izbegnut skandal".

 

Međutim, postoje i sankcije za lažno prijavljivanje problema u avionu - kaže za list bivši glavni vazduhoplovni inspektor Velibor Vukašinović.

- Ne možemo da spustimo avion čiji je let prijavljen iznad druge države, već samo da ga provedemo, što uređuje Čikaška konvencija. U pitanju je letenje na 12.000 metara, a ne kaldrma kraj Save. Ko je smislio tu predstavu, mnogo je glup. Kao, uplašili su se da ih ne uhapsimo iznad BiH ili Crne Gore, prave rijaliti za glasače. Mi možemo samo da prizemljimo avion koji je kao uljez ušao u naš vazdušni prostor.

 

(Kurir.rs/Večernje novosti/S. J. M./Foto: EPA/AP)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...