Najnovije vesti

VULIN: Srbija vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Svečanost na Avali

VULIN: Srbija vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke

Politika

BEOGRAD - Srbija je vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem prisustvovao svečanosti povodom završetka školovanja oficira 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vulin je uručio oficirske bodeže trojici prvorangiranih oficira i oficirima oružanih snaga stranih zemalja, dok je Diković uručio uverenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

U ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, i u svoje ime, Vulin je čestitao polaznicima na pokazanim rezultatima i svemu što su dali i učinili da se danas svi osećaju veoma ponosnim.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Srbija je vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke, nije zemlja koja se krije i ne prepoznaje zlo. Ova generacija je izborila svoje pravo da sama odlučuje o sebi i to pravo neće prepustiti nikome i nipošto. Sami ćemo odlučivati ko su nam prijatelji, a neprijatelji nas ionako sami odaberu i prepoznaju. U ratovima koje smo vodili bez svoje volje i želje, pokazali smo da Srbija iznad svega veruje u slobodu", rekao je Vulin.

Kako je dodao, samo je jedna vrednost iznad mira kome težimo i zbog kojeg postojimo, a to je sloboda. "A slobodu čuva snažna, obučena i zadovoljna vojska", rekao je Vulin i istakao da je samo takva Vojska Srbije garant da će i Srbija odlučivati sama i da će biti slobodna zauvek.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Srbi ne znaju da žive drugačije osim kao slobodan narod koji donosi svoje odluke, rekao je on i dodao da je zato tu Vojska Srbije - da osigura pravo našoj deci da sami odlučuju, govore svojim jezikom, veruju u ono u šta misle da treba da veruju i postoje kao što su postojali i oni pre njih.

Ministar Vulin je naglasio da danas stojimo u senci velikih junaka.

"Iako vojnik ima pravo na strah, onda baš ovde može da oseti to malo straha da neće biti dostojan veličine onih koji su koračali pre nas. Ali, kad gledamo starešine 64. klase znamo da će biti dostojni svojih predaka i uspomene i vredni ponavljanja, istakao je Vulin i zahvalio svima koji su na današnju svečanost doveli decu.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira, organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu, piše u saopštenju u kom se dodaje da je školovanje u 64. klasi završilo 49 oficira, od kojih je 44 iz Srbije, tri iz Bosne i Hercegovine i dva iz Makedonije.

Prvi u rangu 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja je major Ivan Stojadinović, drugi u rangu major Radovan Petrović, a treći major Dejan Nikitović.

"Komandno-štabno usavršavanje predstavlja prekretnicu u karijeri oficira i značajan korak u njihovom osposobljavanju za preuzimanje najodgovornijih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Takođe, predstavlja i priznanje i moralnu satisfakciju za ostvarene rezultate u prethodnom periodu, ali i odgovornost za profesionalno obavljanje dužnosti na budućim formacijskim mestima", rekao je major Stojadinović.

U današnjoj svečanosti, dodaje se u saopštenju, učestvovao je i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod vođstvom dirigentkinje Katarine Božić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...