Najnovije vesti

DRECUN: Prikupićemo dokaze za zločine OVK na KiM
Foto: Zorana Jevtić

sastanak sa predstavnicima vlade srbije

DRECUN: Prikupićemo dokaze za zločine OVK na KiM

Politika

BEOGRAD - Predstavnici Radne grupe za istraživanje zločina OVK na KiM sastali su se danas sa predstavnicima Vlade Srbije i službi bezbednosti, a na sastanku je predstavljena struktura tzv. Oslobodilačke vojske Kosova "po dubini" i direktna veza predstavnika OVK sa zločinima koji su se desili u zonama njihove odgovornosti.

Predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza o zločinima koji su počinili pripadnici terorističke OVK nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM tokom 1998, 1999, 2000. godine Milovan Drecun rekao je novinarima da je dokumantacija prikupljana iz domaćih i stranih izvora, ali da je još rano za njeno publikovanje.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da su obrađene zone Dukađin i Drenica, kao i da je prikupljeno više do 3.500 dokumenata iz različitih izvora od kojih neka nose oznaku poverljivosti.

"Mnogo ima izjava svedoka, mnogo dokaznog materijala i sve to u funkciji prave istine i procesuiranja odgovornih. U ove dve zone obrađeno je 650 događaja, a 152 lica sa tih teritorija se vodi kao nestalo", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, rad će nastaviti u ostalih pet zona odgovornosti OVK, ali da treba imati na umu da je proces prikupljanja informacija veoma obiman i složen.

Drecun je naveo da rezultati dosadašnjeg rada Radne grupe još neće izaći u javnost, zbog osetljivosti materijala i mogućnosti da neko kompromituje prikupljene informacije.

Kako kaže, uspostavljena je komunikacija sa Specijalnim tužilaštvom, a budući da to tužilaštvo želi da procesuira odgovorne po komandnoj odgovornosti Radna grupa je priložila odgovarajuću dokumentaciju o strukturi OVK.

"Očekujemo da nam kažu koje će događaje da procesuiraju da bismo dalje mogli da im ustupamo deo po deo dokumentacije koja će im biti od pomoći, ali nećemo da napravimo grešku koja je napravljena u Haškom tribunalu gde četvrtina materijala nije dostupna našim organima i državi, te zato originalnu dokumentaciju ostavljamo u svojoj bazi i možemo je dati samo na uvid", istakao je Drecun.

Kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim institucijama, on kaže da je kao predsednik Radne grupe poslao dopise kojim traži dokumente od kancelarije UN, UNMIK-a i NATO komande, ali da je stepen saradnje nedovoljan.

"UNMIK nam je rekao da je dokumentacja predata Euleksu, a Euleks nije pozitivno odgovorio na moj zahtev, kao ni Kfor, jer smatraju da to nije njihov mandat", rekao je Drecun.

On je dodao da je evidentno je da je od dolaska međunarodnih snaga na KiM bilo zataškivanja, ali da to neće sprečiti Radnu grupu da "sklopi sliku" o zločinima.

Odalović se nadovezao i rekao da je više do 50.000 takozvanih mirovnjaka došlo na prostor KiM posle Kumanovskog sporazuma, kao i više hiljada policajaca.

"Bilo je strahovito mnogo međunarodnih predstavnika u vreme najtežih zločina nad Srbima i zato apelujem da se te arhive otvore", rekao je on.

Na današnjem sastanku učestvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Djorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić i drugi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...