AUTORSKI TEKST BRANKA RADUNA ZA KURIR: Montirane optužbe za pritisak na Srbiju
Foto: Kurir

Politički analitičar

AUTORSKI TEKST BRANKA RADUNA ZA KURIR: Montirane optužbe za pritisak na Srbiju

Politika -

Da se tragična smrt lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića koristi u političke svrhe, a pre svega u cilju izazivanja unutrašnjih podela, bilo je jasno od samog momenta njegove pogibije. Očigledno je da se i danas atentat na Olivera pokušava iskoristiti da bi se izvršio dodatni pritisak na srpsku vladu da popusti u vezi sa Kosovom.

Da bi instrumentalizovali smrt Olivera Ivanovića, potrebno je iskonstruisati odgovornost srpskih službi i institucija za njegovu likvidaciju. Za to vam ne treba mnogo, nekoliko kriminalaca sa debelim dosijeom za koje, pošto su spremni da ubiju čoveka za novac, nije nikakav problem da lažno svedoče.

U zamenu za novac, zaštitu od izručenja, promenu identiteta i slobodu, naravno. Čak je moguće da pronađu i one koji su umešani u ubistvo, ali će oni uperiti prstom u onog u koga je to potrebno. Zanimljivo je da je kosovska policija već uhapsila neke „Crnogorce“.

Da li to znači da je podzemlje Crne Gore umešano u ubistvo Olivera Ivanovića ili je pak prištinskim vlastima s njima lakše da naprave dil da bi oni „priznali da je ubistvo naručeno iz Beograda“.

Ovo je, naravno, plan koji Albanci samo realizuju, a njegovi kreatori su van Kosova. Naime, u ovom trenutku Albanci pokazuju nervozu zbog ishoda pregovora u Briselu i čitavog projekta „nezavisnosti“, pa zajedno sa svojim mentorima nastoje da pojačaju pritiske na Beograd.

Tu spada i ratnohuškačka retorika Haradinaja, nasilje nad Srbima, ali i montiranje suđenja na kome će Srbija biti osumnjičena i osuđena za Oliverovu smrt. Nažalost, neki u Beogradu će to zdušno podržati da bi dobili koji politički poen ili tapšanje po ramenu u ambasadama moćnih država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track