DSS ODGOVARA NA JOKSIMOVIĆEVE OPTUŽBE: Izručenje Miloševića je srpska sramota, Koštunica bio protiv!
Foto: Dragana Udovičić

Stav

DSS ODGOVARA NA JOKSIMOVIĆEVE OPTUŽBE: Izručenje Miloševića je srpska sramota, Koštunica bio protiv!

Politika -

Saradnja s Hagom bila je neželjena obaveza, tadašnji šef SRJ nije znao da će na Vidovdan isporučiti bivšeg predsednika, navodi Aleksandar Popović

Obren Joksimović, ministar zdravlja u Vladi Zorana Đinđića, šokirao je javnost tvrdnjom da je Vojislav Koštunica, nekadašnji predsednik SRJ, 2001. godine znao da će Slobodan Milošević na Vidovdan biti isporučen Hagu, te da je za to čak dao i svoju saglasnost! Međutim, iz DSS, stranke koju je Koštunica dugo godina vodio, odgovaraju da Joksimovićeve tvrdnje nisu ni blizu istine.

foto: Nebojša Mandić

- Kao svedok svih događanja, tvrdim da predsednik Koštunica, jer sam tog Vidovdana bio sa njim, nije imao informacije o procesu izručenja predsednika Miloševića, tvrdim da ne postoji pismo kojim on odobrava izručenje i iznenađen sam da, nakon 17 godine od ove velike srpske sramote i političke greške, postoje svedoci koji su se iznenada nečeg setili. Moj je utisak da to naglo prisećanje nema veze sa događajima 2001, već sa događanjima u Srbiji danas - navodi za Kurir Aleksandar Popović iz DSS.

Dodaje da je stav i Koštunice i DSS o saradnji sa Tribunalom u Hagu sve vreme bio jasan. - Ta saradnja je predstavljala našu neželjenu i besmislenu međunarodnu obavezu na koju se obavezala i koju je, izručivanjem Dražena Erdemovića, otpočela vlast Slobodana Miloševića. Stav i Koštunice i DSS bio je da je takva saradnja moguća, ne hajdučki, kao u slučaju Erdemovića, već tek nakon donošenja domaćeg zakona. Takvog zakona u junu 2001. nije bilo i nikakva saradnja sa Hagom nije bila moguća - kaže Popović i dodaje:

- Tvrdim, kao tadašnji potpredsednik DSS, da su i Koštunica i DSS bili apsolutno protiv bezakonja, pa i protiv izručenja Miloševića Haškom tribunalu. A nakon izručenja je DSS izašao iz poslaničke grupe DOS, što je bio uvod u izlazak iz vlade i prelazak u opoziciju mesec dana posle. Da su DSS i Koštunica bili saglasni sa izručenjem, ne bi došlo do ovakvih drastičnih političkih poteza.

B. K./Foto:Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track