Najnovije vesti

LITVANIJA KOČI PROCES EVROINTEGRACIJA SRBIJE Ministarka Joskimović: Otvaranje poglavlja 31 teško pre kraja godine
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Država ostaje na stabilnom putu ka EU

LITVANIJA KOČI PROCES EVROINTEGRACIJA SRBIJE Ministarka Joskimović: Otvaranje poglavlja 31 teško pre kraja godine

Politika

Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, prvenstveno zbog odnosa Beograda i Moskve, a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

foto: Marina Lopičić

"Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen izveštaj, onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine", kaže Joksimović govoreći o tome treba li očekivati da se poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

"Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same države EU morale da se usaglašavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i očekivanja pojedinih članica prema kandidatima", kaže ministarka.

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je izveštaj sa skrininga za poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

foto: EPA

"Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva", kaže Joksimović.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...