Najnovije vesti

NOVA PROVOKACIJA IZ PRIŠTINE: Tači izjavio da tzv. Preševska dolina treba da bude deo Kosova
Foto: Profimedia

uveren da će doći do priznanja

NOVA PROVOKACIJA IZ PRIŠTINE: Tači izjavio da tzv. Preševska dolina treba da bude deo Kosova

Politika

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je neprihvatljiva razmena teritorija izmedju Srbije i Kosova, ali da bi Preševska dolina trebalo da postane deo Kosova.

 

Tači je u intervjuu za Asošiejtid pres odbacio ideju podele Kosova po etničkim linijama ali da je otvoren za razmatranje "korekcije" granica u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

 

AP navodi da je srpska vlada kao moguće rešenje predložila razmenu teritorija prema etničkom sastavu - sever Kosova za Preševsku dolinu, ali da je Tači rekao da je takva podela "neprihvatljiva".

 

foto: Marina Lopičić

On je rekao da bi Preševska dolina bez obzira trebalo da postane deo Kosova.

"Zahtev Srbije za podelom Kosova neće biti uspešan. To je neprihvatljivo", rekao je on.

 

Tači je rekao da neće biti "podele već korekcije granica", s mogućim uključivanjem Preševske doline u Kosovo. On nije rekao da li bi ti bilo zamena za severni deo Kosovske Mitrovice.

 

Predsednik Kosova je rekao da je uveren da će pregovori sa Srbijom, koje vodi EU a SAD pažljivo prate, uskoro doneti bilateralno priznavanje.

 

"Ako se postignu korekcija granice Kosovo-Srbija i konačni sporazum o uzajamnom priznanju, ako je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da obe strane dobijaju, onda niko ne bi trebalo da bude protiv toga", rekao je Tači.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...