Štrbac: Ante Gotovina i Mladen Markač za nas zločinci, a za Hrvate heroji!
Foto: Dado Đilas

ODLIKOVANJA PredsednicE Hrvatske

Štrbac: Ante Gotovina i Mladen Markač za nas zločinci, a za Hrvate heroji!

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u okviru obeležavanja "Oluje" odlikovala Antu Gotovinu i Mladena Markča, a predsednik Udruženja Veritas, Savo Štrbac ocenjuje da će to uzburkati strasti i ističe da neke drugačije poruke tokom obeležavanja 5. avgusta u Hrvatskoj i ne očekuje.

"Za nas su to zločinci, jer su izveli akciju Oluja. To će uzburkati strasti, ali ja pokušavam da razumem i hrvatsku stranu. Njih dvojica su heroji njihovog domovinskog rata. Nažalost, što ste na jednoj strani veći zločinac, domaćoj strani ste veći heroj. Oni imaju oreol heroja iz domovinskog rata i oreol žrtve, jer su bili u Haškom tribunalu", kaže Štrbac.

Podseća da je prvostepena presuda u Haškom tribunalu bila osuđujuća, a da je posle toga doneta "nepoštena, kontroverzna drugostepena presuda i to nadglasavanjem".

Da je sudija na koga je vršen pritisak u Haškom tribunalu ostao pri svojoj prethodnoj odluci, danas se u Hrvatskoj "Oluja" ne bi smatrala "čistom kao suza" već bi to bio ratni zločin, kaže Štrbac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track