DAČIĆ ŠOKIRAO: Đinđić je ubijen zbog predloga o podeli Kosova!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Ciljevi Prištine prepreka za rešavanje problema, ocenjuje šef diplomatije

DAČIĆ ŠOKIRAO: Đinđić je ubijen zbog predloga o podeli Kosova!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su maksimalistički ciljevi Prištine koja uz priznanje nezavisnosti želi i Preševo i Bujanovac, glavna prepreka za rešavanje kosovskog problema.

foto: Beta

"Nije nikakva tajna da je glavna prepreka za postizanje dogovora rešenost Prištine da u razgovorima nastupa sa maksimalističkim ciljevima. Oni ne žele kompromis već da mi priznamo nezavisnost, ali i da dobiju još nešto - kako oni zovu istočno Kosovo - Preševo i Bujanovac", rekao je Dačić.

On je rekao da je u ovom trenutku neizvesno reći kada bi moglo da se dodje do okvirnog sporazuma koji bi označio rešenje na kome bi se zasnivali odnosi sa Prištinom. Dačić je naveo da Srbija mora da bude realna i da vidi kakva je perspektiva u međunarodnim odnosima, jer Srbija ne živi život zasnovan na mitovima. Odgovarajući na navode da je loš trenutak za rešavanje kosovskog pitanja, Dačić je dodao da ne zna kada može da dođe vreme koje bi rešilo da Srbi opet budu većina u Uroševcu, Đakovici i Kačaniku.

foto: Marina Lopičić

"Lično mislim da je podela rešenje, o tome govorim 10 godina, o tome je govorio i Dobrica Ćosić pa nije izdajnik, i Zoran Đinđić. Neki kažu da je zbog toga navukao na sebe gnev koji se završio napadom", rekao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je dodao da "ima nekih koji bi voleli da to neko drugi reši, da napadnu sever Kosova i proteraju Srbe" i da kako je dodao na taj način bude rešen problem Kosova". Ministar je pozvao svakoga ko ima drugo kompromisno rešenje da ga predloži i dodao da treba pitati građane da li je bolje jedinstveno nezavisno Kosovo ili nešto drugo.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Foto: Marina Lopičić, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track