Najnovije vesti

O POKOJNIKU SVE NAJLEPŠE, ALI... Srbi Kofiju Ananu ove reči nikada neće zaboraviti! Ovo nam je poručio tokom bombardovanja 1999!
Foto: Reuters, EPA

preminuo posle kraće bolesti u 80. godini života

O POKOJNIKU SVE NAJLEPŠE, ALI... Srbi Kofiju Ananu ove reči nikada neće zaboraviti! Ovo nam je poručio tokom bombardovanja 1999!

Politika

BEOGRAD/NJUJORK - Kofi Anan, bivši generalni sekretar UN, koji je danas preminuo posle kraće bolesti u 80. godini života, od 1987. godine držao je neke od najvažnijih položaja u UN, uživajući titulu pomoćnika generalnog sekretara. Tokom 1990. bio je zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju.

Tokom svog mandata uživao je veliku podršku američke administracije Bila Klintona, a iako je dobitnik Nobelove nagrade za mir, u Srbiji nije važio za omiljenu osobu, jer je podržavao bombardovanje Jugoslavije, podsećaju Novosti.

Anan je od 1997. do 2006. godine bio generalni sekretar UN. U to vreme dogodila se NATO agresija na SR Jugoslaviju. Prema Povelji UN, Jugoslavija ničim nije izazvala taj rat.

Prema onome što su mediji prenosili u jeku agresije, Anan izjavio sledeće:

foto: EPA

- Vazdušni udari na Jugoslaviju pokazuju da svet dalje neće tolerisati da se zemlje koje brutalno krše ljudska prava, "kriju" iza Povelje UN, koja na prvo mesto stavlja državni suverenitet!  

U nastupu od 7. maja, istog onog dana kada su NATO avioni gađali kinesku ambasadu u Beogradu, Anan je rekao da "zaštita ljudskih prava mora biti preča od državnog suvereniteta".

Na mestu sekretara UN, koji treba da čuva poštovanje povelje UN, Anan je rekao kako "nekad pravila moraju da se prekrše da bi se zaštitili ljudski životi." Za vreme boravka u Briselu, gde je i bio štab za rat protiv Jugoslavije, Anan je bio još konkretniji kada je rekao da "upotreba vojne sile od strane jedne regionalne organizacije, kao što je recimo NATO, može u određenim slučajevima biti opravdana i bez odobrenja Saveta bezbednosti!" Nakon cunamija u Aziji 2004. godine, generalni sekretar UN Anan imenovao je Bila Klintona za šefa operacija oporavka tog područja, a nakon uragana Katrina, sa takođe bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušem Starijim osnovao je "Buš-Klinton Katrina fond".

foto: Printscreen YouTube/Univision Noticias

U poslednjim godinama mandata Anan je došao u sukob s novom američkom administracijom Džordža V. Buša jer je izrazio protivljenje napadu na Irak. Nakon nekog vremena je organizacija UN došla pod žestoki udar kritika zbog nesposobnosti, korupcije, seksualnog zlostavljanja i pronevere sredstava iz iračkog programa "Hrana za naftu", u što je navodno upetljan i Ananov sin Kodžo.

foto: EPA/Koča Sulejmanović

Nakon povlačenja sa mesta u UN, nastavio je da kritikuje svetske lidere i njihove poteze. Tako je 2012. godine pozvao Obamu i Putina da spasu Siriju od katastrofalnog građanskog rata. - Sirija još može da bude spasena od najgore nesreće. Za to su potrebni hrabrost i vođstvo, pre svega od stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući predsednike Putina i Obamu - napisao je Anan u tekstu objavljenom u "Fajnenšel tajmsu". On je tada ustakao da zapadna vojna intervencija sama po sebi ne bi urodila plodom u Siriji, a da je političko rešenje koje ne bi bilo sveobuhvatno takođe osuđeno na neuspeh.

Sledeće godine osnovao je Komisiju za borbu protiv narkotika u zapadnoj Africi, koja je postala tranzitna oblast na putu kokaina i marihuane iz Severne i Južne Amerike u Evropu. Desetočlana komisija, na čelu sa bivšim predsednikom Nigerije Olusegunom Obasandžom, zalaže se za podizanje svesti ljudi, promovisanje regionalnog kapaciteta za rešavanje tog problema i daje preporuke političkim liderima. Anan je takođe i kritikovao bogate zemlje sveta da nisu dovoljno brzo reagovale na pojavu epidemije ebole zato što je ona izbila u Africi. - Da je kriza izbila u nekom drugom regionu sveta, verovatno bi se na nju reagovalo drugačije. Zapravo, kad posmatrate razvoj krize, međunarodna zajednica se probudila tek kad se bolest pojavila u Americi i Evropi - istakao je on.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: EPA/Reuters)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...