Najnovije vesti

DA LI STE SE ZAPITALI KOLIKE SU PLATE PREDSEDNIKA U REGIONU? Vučićeva je najmanja, a ovako stoje ostali! Samo Milo svoju krije ko zmija noge!
Foto: Marina Lopičić, EPA Malton Dibra, EPA Hayoung Jeon, Reuter Stevo Vasiljević

Za koliko mesečno rade šefovi država okolnih zemalja?

DA LI STE SE ZAPITALI KOLIKE SU PLATE PREDSEDNIKA U REGIONU? Vučićeva je najmanja, a ovako stoje ostali! Samo Milo svoju krije ko zmija noge!

Politika

Predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mesečnu platu među predsednicima iz regiona, dok najmanju prima šef srpske države Aleksandar Vučić.

 

foto: Marina Lopičić

 

Plata predsednika Slovenije na mesečnom nivou, kako se navodi u njegovoj imovinskoj karti, iznosi 3.322 evra, a s druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesečno prima čak tri puta manje, odnosno 1.083 evra.

 

foto: Reuters

 

Više od 3.000 evra iznose mesečna primanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

 

foto: Marina Lopičić

 

Prema podacima hrvatskog Poverenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsedništva BiH u proseku zarađuju 3.091 evro mesečno.

 

foto: Zorana Jevtić

 

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, članovi Predsedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862 evra, 2.874 evra i 3.536 evra mesečno, respektivno.

 

foto: Fonet

 

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mesečnim primanjima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mesečna zarada, piše podgorička Pobjeda.

 

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

 

Manje od 2.000 evra mesečno zarađuju predsednici Albanije, Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije, Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.

 

foto: Marina Lopičić

 

U tekstu se takođe napominje da plate predsednika daleko nadilaze prosečna mesečna neto primanja u regionu, pri čemu su rekorderi trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine. Mesečna zarada Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, primera radi, sedam puta je viša u odnosu na prosek u Bosni i Hercegovini.

 

Grabar Kitarović, Ivanov i Pahor imaju trostruko više plate od prosečne u Hrvatskoj, odnosno Makedoniji i Sloveniji, dok je plata predsednika Srbije Aleksandra Vučića duplo viša u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

 

foto: Nebojša Mandić

 

Prema službenim podacima, najveće prosečne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić, EPA/Malton Dibra, Hayoung Jeon, Reuters/Stevo Vasiljević)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...