MEĐUNARODNI FAKTORI PROMENILI POLITIKU PREMA KOSOVU: Priština u rasulu, svetske sile uz Srbiju
Foto: Marina Lipičić

Obrt

MEĐUNARODNI FAKTORI PROMENILI POLITIKU PREMA KOSOVU: Priština u rasulu, svetske sile uz Srbiju

Politika -

Beograd zadržao podršku Rusije i Kine, a i promena stava SAD o kosovskom pitanju nam ide u korist, dok Albanci, s druge strane, gube podršku širom sveta

Uprkos teškom političkom nasleđu i činjenici da su Srbi u međunarodnoj areni decenijama tretirani kao loši momci, Srbija diplomatskom veštinom i odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića konačno beleži ozbiljne uspehe u borbi za Kosovo i Metohiju, ocenjuju sagovornici Kurira. Istovremeno, pozicija Prištine je, kako ističu, dramatično uzdrmana.

Priština ne samo da gubi podršku svetskih sila na koju je nedvosmisleno računala već je pogođena i političkom krizom i raskolom u vlasti, naročito između predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

Bolja pozicija Srbije

Osim Rusije i Kine, odskora i Francuske, i SAD stavile do znanja da podržavaju stav Beograda o postizanju kompromisa za KiM.

Albanci su otvoreno priznali da ih je uznemirila poruka iz Vašingtona da ne isključuju teritorijalne korekcije ako se o tome dogovore Beograd i Priština, što otvara mogućnost dogovora o razgraničenju, zbog čega su čak zapretili protestima i sukobima.

Dok je Tači za pregovore o korekciji granica, Haradinaj zbog toga zvecka oružjem i preti ratom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe za Kurir da se veoma promenila međunarodna pozicija Srbije.

foto: Dado Đilas

- Srbija se pokazala kao odgovoran i kredibilan partner, za razliku od Prištine, koja ne ispunjava preuzete obaveze. SAD i Francuska su promenile svoju čvrstu poziciju da o Kosovu nema šta više da se pregovara i da je to završena stvar. Sada one podržavaju traženje novog kompromisa. Zadržali smo podršku Rusije i Kine, a Nemačka sve više ima razumevanja za naše stavove. Sama EU vodi dijalog između Beograda i Prištine i podržaće dogovor - navodi Dačić i dodaje da sve više zemalja povlači priznanje Kosova.

Klin i ploča

S druge strane, kako naglašava, Priština lagano gubi tlo pod nogama:

- Ostaju bez nedvosmislene podrške svetskih sila. Drma ih unutrašnja politička kriza. Haradinaj i (predsednik kosovskog parlamenta Kadri, prim. aut.) Veselji o klin, a o ploču Tači, koji još i pokazuje spremnost za razgovara. Sve u svemu, to prvi put čini povoljnu atmosferu da se uvaže srpski argumenti, da dođe do trajnog rešenja, što bi bilo od istorijskog značaja.

Biljana Bojić/Foto:Marina Lopičić

Živadin Jovanović Bez monopola na rešavanje problema Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra da je Beograd poslednjih godina drastično oslabio poziciju Prištine:

foto: Nebojša Mandić

- Niko više nema monopol na rešavanje problema KiM. Ni Nemačka, kao najmoćnija članica EU, niti SAD, kao najjača vojna sila na svetu. Srbija, dakle, nije više nije usamljena jer nema rešenja bez Rusije, Kine i Indije, koje su na strani Beograda. Imajući to u vidu, Tači i Haradinaj, bivše vođe OVK, nebitni su. Sledi vreme kada će biti zamenjeni političarima neopterećenim terorizmom.

Opšte rasulo Haradinaj protiv Tačija, Isa Mustafa sve jači Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Nisma potpredsednika kosovske vlade Fatmira Ljimaja, inače partija vladajuće koalicije, pridružiće se opoziciji u zahtevu za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi bila doneta rezolucija kojom bi se Tačiju zabranilo da s Beogradom pregovara o "teritorijalnom integritetu Kosova", piše prištinska Koha.

foto: Profimedia

Politička kriza mogla bi da dovede i do novih izbora. Inače, lider najuticajnije opozicione partije Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa slovi kao jedan od najozbiljnijh kandidata za preuzimanje vlasti. Poznavaoci prilika navode da će njegova partija u budućnosti biti presudna prilikom formiranja tamošnje vlasti.

Dojče vele Šansa za rešenje ili novi haos na Balkanu Nemačka štampa priču o etničkom razgraničenju Srbije i Kosova tumači dvojako - kao šansu da rešenje konačno dođe iz samog regiona i kao opasnost koja može uvesti u haos čitav Balkan, prenosi Dojče vele. U švajcarskom Noje cirher cajtungu Andreas Ernst, odlični poznavalac Balkana, piše da se novi pregovarački prostor otvorio iz Bele kuće, gde administracija predsednika Donalda Trampa ne poštuje stare tabue.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track