Najnovije vesti

MOGERINI: EU podržava dogovor Beograda i Prištine u skladu s međunarodnim pravom
Foto: Zorana Jevtić

visoka predstavnica eu u beču

MOGERINI: EU podržava dogovor Beograda i Prištine u skladu s međunarodnim pravom

Politika

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da će Evropska unija podržati svaki dogovor Begrada i Prištine koji je u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama.

 

Mogerini je u Beču rekla da Evropska komisija želi da završi pregovore Beograda i Prištine u narednim mesecima, pre kraja mandata Komisije, ali da rešenje mora da bude u skladu s evropskim vrednostima koje su protiv etnički čistih zemalja.

 

"Svaki ishod koji se uzajamno dogovori imaće našu podršku ako je, kao što se sada raspravlja, u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama", rekla je Mogerini posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU kojem su prisustovali i predstavnici zemalja kandidata za članstvo.

 

Ona je podvukla da je evropska istorija zasnovana na prevazilaženju i sprečavanju svake ideje etnički čistih nacionalnih država.

 

"Nadam se da će to razuveriti sve koji su nervozni u vezi s idejama koje su opticaju. Radimo ozbljno na nečemu teškom, izazovnom, ne nemogućem, što još nije tu", rekla je ona.

 

Na pitanje novinara posle neformalnog sastanak šefova diplomatije EU o stavu prema promeni granica i razmeni teritorija, Mogerini je rekla da neće komentarisati specifične elemente dijaloga.

 

"Mislim da je važno da, posebno na neformalnim sastancima, zaštitimo sebe i zaštitimo one s koji rade s nama. Zato neću komentarisati specifične pozicije izražene iza zatvornih vrata", rekla je Mogerini.

 

Ona je rekla da ima teškoća u dijalogu i da se to nikada nije krilo, ali da je videla da ministri cene "posvećenosti i odlučnost za mogućnost da se konačno reši jedan od, ako ne i najkomplikovaniji i najbolniji i puna konsekvenci za sam region, tenzija u Evropi".

 

"Videla sam za stolom danas i ovih dana veoma snažnu podršku dijalogu, posvećenosti i angažovanju (Aleksandra) Vučića i (Hašima) Tačija u ovoj delikatnoj fazi", rekla je šefica evropske diplomatije.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...