DAČIĆ SA AMBASADOROM MARUJAMOM: Ovo je važna godina za odnose Srbije i Japana
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

zasadili japansku trešnju

DAČIĆ SA AMBASADOROM MARUJAMOM: Ovo je važna godina za odnose Srbije i Japana

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Japana Djuinići Marujama zasadili su japansku trešnju - sakuru ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tim povodom poručio da današnja ceremonija ima dodatni značaj, jer se događa u veoma važnoj godini za odnose Srbije i Japana.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ovo je godina koju smo započeli na najbolji mogući način, istorijskom posetom Srbiji premijera Japana Šinza Abea, koja je dala snažan podsticaj i otvorila nove prostore za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u političkoj, privrednoj, kulturnoj i drugim oblastima.

Od velikog značaja je, kazao je Dačić, i činjenica da su Srbija i Japan, ovog proleća, doneli važnu zajedničku odluku da se 1882, godina prve diplomatske prepiske između kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanovi kao "Godina prijateljstva Srbije i Japana".

U ovoj godini, takođe, na ideju premijera Abea, ustanovljena je i "Inicijativa za saradnju Japana i regiona ZB" u okviru koje su učinjeni prvi koraci i kojoj mi u Srbiji pridajemo veliki značaj, napomenuo je Dačić.

Ministar je kazao da nakon posete premijera Japana Srbiji, u čijoj delegaciji je bilo i 16 najviših predstavnika vodećih japanskih kompanija, Beogradi Tokio beleže veoma značajne rezultate na planu privredne saradnje.

Interes japanskih kompanija za prisustvo na našem tržištu je sve veći, uspostavljeni su novi i značajni poslovni kontakti, a neke japanske kompanije su pokrenule nove investicije na našem tržištu, istakao je ministar.

Naveo je da su japanske kompanije i investitori, poznati po svojoj marljivosti, posvećenosti i visokoj profesionalnosti, dobrodošli su u Srbiji i mi smo tu da im pružimo pomoć u novim poslovnim poduhvatima.

"Posebno bih želeo da istaknem da Srbi i Japanci, bez obzira na geografsku udaljenost, neguju veliko međusobno poštovanje, simpatije i interes za upoznavanje kulturnog nasleđa i tradicije. To su posebne veze koje približavaju naša dva naroda i širom otvaraju put za jačanje ukupne saradnje", naveo je Dačić.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Srpski i japanski narod su, istakao je, bili jedni uz druge i u teškim trenucima.

Uz zahvalnost na izuzetnoj solidarnosti i pomoći koju je Japan pružao građanima Srbije u protekle dve decenije, Dačić je poručio da srpski narod tone zaboravlja.

"Nadam se da će ovo stablo japanske trešnje rasti i granati se kao što jača prijateljstvo i saradnja Srbije i Japana. Duboko sam uveren da ćemo u narednom periodu imati još mnogo značajnih poseta na visokom nivou i još intenzivniju saradnju u svim oblastima, uz politički dijalog koji odlikuje razumevanje, solidarnost i međusobno poštovanje. Tome će Srbija, i u narednom periodu, biti iskreno posvećena", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track