Najnovije vesti

BRISEL OČEKUJE SKORI DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE: Idealno bi bilo da bude u narednih 6 meseci
Foto: EPA

pregovori oko sudbine kosova

BRISEL OČEKUJE SKORI DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE: Idealno bi bilo da bude u narednih 6 meseci

Politika

Konačni sporazum Beograda i Prištine trebalo bi da bude postignut do kraja ove ili početkom sledeće godine, a dogovor, pored međusobne saglasnosti obe strane, mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ima podršku međunarodne zajednice, uključujući i region, saznaje Tanjug u Briselu.

 

"Parametri dogovora su da mora postojati pristanak dve strane, da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da mora imati podršku međunarodne zajednice, uključujući i region", navode za Tanjug u EU institucijama.

U Briselu su, kažu, svesni težine zadatka, koji se nalazi pred pregovaračima kako bi se došlo do dogovora koji ispunjava sve te kriterijume.

 

U EU očekuju da bi do konačnog dogovora o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine trebalo da dođe "do kraja ove ili početkom sledeće godine".

 

"Realno bi bilo da dogovor vidimo za nekoliko meseci. Idealno bi bilo da se to dogodi u narednih šest medseci. Ne postoji zadato vreme, ali svi se slažu da moramo iskoristi trenutni zamah u pregovorima", rečeno je Tanjugu u diplomatskim krugovima u Briselu.

 

Evropski diplomatski krugovi, bliski procesu dijaloga Beograda i Prištine, navode da postoje parametri za konačni dogovor dve strane, kako bi on bio "prihvaćen, primenljiv i održiv".

 

Dodaje se da sa pregovaračima rade i timovi zaduženi za ocenu usklađenosti mogućeg dogovora sa međunarodnim pravnim standardima. EU zvaničnici kažu da ne žele da ulaze u ocene pojedinačnih rešenja o kojima se u poslednje vreme govori, uključujući i pitanje moguće korekcije granica.

Naglašava se da u cilju nalaženja konačnog rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pregovarači trenutno razmatraju sve postojeće opcije.

 

"Potrebno je pregovaračima dati dovoljno prostora da razmotre sve opcije. Zbog toga ne ulazimo u moguće ili nemoguće opcije. Ponekada morate da pregledate različite stvari da bi videli šta je moguće ili nemoguće", kažu u diplomatskim krugovima u Briselu.

 

U EU kažu da predsednici Srbije i Kosova pokazuju svoju potpuno posvećenost dolasku do konačnog rešenja u dijalogu. Unija, sa svoje strane, je potpuno angažovana i pruža svaku pomoć u dolasku do pravno obavezujućeg sporazuma. U tom cilju u narednom peridu očekuje se intenziviranje sastanka Vučića i Tačija, saznaje Tanjug u Brisleu.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...