RUŽIĆ POZVAO PRIPADNIKE NACIONALNIH MANJINA DA GLASAJU ZA SVOJE SAVETE: Predato 9 lista, očekuje da će ih biti još četiri
Foto: Zorana Jevtić

poziv na izbore

RUŽIĆ POZVAO PRIPADNIKE NACIONALNIH MANJINA DA GLASAJU ZA SVOJE SAVETE: Predato 9 lista, očekuje da će ih biti još četiri

Politika -

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je danas pripadnike nacionalnih manjina da učestvuju u predstojećim izborima za Savete nacionalnih manjina i da izaberu članove koji bi afirimisali njihove interese u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.On je podsetio da se ti izbori održavaju 4. novembra za 22 saveta nacionalnih manjina, da se 18 njih bira putem direktnih izbora, a četiri putem elektorskih skupština.

"Do sada je predato devet lista, danas-sutra očekujemo još četiri. Koristim priliku da pozovem pripadnike nacionalnih manjina da biraju i da budu birani", naveo je Ružić.

On je nakon razgovora sa Komesarom za nacionalne manjine misije OEBS-a Lambertom Zanijerom ocenio da Srbija aktivno radi na unapredjenju statusa nacionalnih manjina i da "Srbija je veoma bogata zemlja, a nacionalne manjine su dragocenost i komparativna prednost u odnosu na druge države u regionu. Oko 13 procenata stanovnika Srbije su pripadnici nacionalnih manjina", rekao je Ružić i dodao da je Srbija u nekim segmentima promocije njihovih prava "daleko ispred država članica EU".

Ružić je naveo da je jedan od uspeha i prošlogodišnje pokretanje Fonda za nacionalne manjine čiji je budžet ove godine uvećan 12 puta i koji sada iznosi oko 200.000 evra.

"Iduće nedelje potpisujemo sporazume sa aplikantima, njih 77, kojima se sredstva odobrana, a tiču se informisanjem na jezicima nacionalnih manjina, koje je ove godine prepoznato kao prioritet", rekao je Ružić.

On je rekao da su četiri važna zakona koja se direktno tiču pripadnike nacionalnih manjina naišli na odobravanje pripadnika manjina i medjunarodnih institucija.

Komentarišući žalbu Ustavnom sudu koju su najavili predstavnici Bošnjačkog i Albanskog nacionalnog veća, zbog dva zakona o nacionalnim manjinama koja su ovog leta usvojena, Ružić je rekao da je proces izrade tih zakona bio inkluzivan i da traženje mišljenja o ustavnosti zakona predstavlja legitiman način borbe za interese.

Zanijer je na tu temu rekao da je dobro što svaka manjina ima pristup Ustavnom sudu, što procesi mogu da se vode i što Veća imaju načine da deluju. On je pohvalio nedavne izmene u zakonodavnom okviru u Srbiji, ocenivši postojeće stanje kao dobro.

"Srbija dobro razume da su manjine snage i da je postojanje različitosti dobro... Činjenica da postoje Saveti je pozitivan, zato što su oni direktna veza sa zajednicom i zato što oni utiču u (javnom) dijalogu", kazao je Zanijer.

On je pozitivno ocenio i rad bilateralnih komisija koji omogućuje manjinama da doprinose izgradnji dobrih odnosa sa susednim zemljama.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track