Tomislav Nikolić: Ne bih se rukovao s Tačijem

Intervju, predsednik Srbije

Tomislav Nikolić: Ne bih se rukovao s Tačijem

Politika -
Tadić me je obavestio da ide na samit u Dubrovnik, ali ne i da će se sresti s Tačijem

BEOGRAD - Tadić me je obavestio da ide na Kroacija samit!- Pozvao me je pre odlaska, rekao mi da ide u Hrvatsku i pitao me šta mislim o tome - kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić u ekskluzivnom intervjuu za Kurir.♦ Šta ste mu odgovorili?- Da država nije pozvana, ali da on kao građanin ima pravo da prisustvuje. Nije mi rekao da će sresti s Tačijem. Da mi je rekao, preporučio bih mu, zbog njega lično, da se ne rukuje. Da li ste o rukovanju razgovarali s Filipom Gordonom?- Da. Rekao sam mu da ne razumem šta je Tadić time želeo da postigne. Valjda da pokaže kako on može da bude pozvan na regionalni samit, a ja ne mogu. Ali ono što ja ne mogu, Tadić očito može. Ne mogu da se rukujem s čovekom za koga se otvoreno govori da je činio zločine nad Srbima. Da li bi ste rukovali s Jahjagom?- Zašto da ne, ali to ne bih radio na neformalnim samitima. Znate, sam Tadić je kreator odluke da Srbija ne učestvuje na skupovima na kojima se Kosovo predstavlja kao država. Moramo da rešimo da li ćemo da napuštamo sastanke ili ne. Za koju ćete se vi opciju zalagati?- Naši stavovi treba da se čuju. Mora da se zna da li je u Briselu potpisano zajedničko tumačenje odluka koje su donete. Ako su neki sporazumi doneti, ne vidim zašto na takvim skupovima ne bismo učestvovali. Makar se s njima i ne rukovali.

S patrijarhom o Kosovu♦ O čemu ste razgovarali s patrijarhom Irinejom?- Pripremamo se za velike događaje u kojima crkva i država treba da sarađuju. Sada sam po funkciji predsednik odbora za izgradnju Hrama Svetog Save, a očekuje nas i obeležavanje donošenja Milanskog edikta. Istovremeno smo razgovarali o situaciji u zemlji i o Kosovu. Patrijarh je rekao da razume da mora da se štedi, ali da bi ministarstvo vera trebalo da postoji u novoj vladi.

Jeremić da da izveštaj Da li podržavate to što su Vuku Jeremiću odobreni milioni za GS UN?- Ne želim da se mešam u sukobe u DS. Ne treba da se mešate, već da kažete šta će buduća vlada uraditi?- Neka neko podnese izveštaj o tome koliko je novca potrebno. Da vidimo da li u budžetu ima para ili ne. Ako nema, da se izvinimo, pa neka GS UN izabere nekog drugog predstavnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track