DRECUN VERUJE DA ĆE VUČIĆ OTIĆI NA KOSOVO: Ako Priština pokuša da izazove incidente, suočiće se sa odgovornošću
Foto: Stefan Jokić

zategnuta situacija

DRECUN VERUJE DA ĆE VUČIĆ OTIĆI NA KOSOVO: Ako Priština pokuša da izazove incidente, suočiće se sa odgovornošću

Politika -

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić otići na KiM, da će sve biti po planu i bez incidenata i poručio Prištini da će, ako pokuša da izazove incidente, morati da se suoči sa odgovornošću.

"Poseta je potrebna, čak i neophodna. Mislim da će tu činjenicu shvatiti i vodeće zapadne države koje mogu Prištinu da nateraju da ne preti nikome i da se omogući da predsednik Vučić razgovara sa srpskim narodom", rekao je Drecun gostujući na Pinku.

Istakao je da je Vučićeva poruka - poruka mira, dogovora, poziv Albancima da se sve rešava mirnim političkim putem i poziv srpskom narodu da ne naseda na provokacije "političkih ekstremista sa naše strane koji bi samo želeli da situacija bude što gora kako bi realizovali neke svoje ciljeve".

"Ako Srbija propusti ovu istorijsku priliku, koja neće dugo trajati, mislim da će ponovo napraviti jednu od grešaka koje smo vekovima unazad pravili...ako napravimo grešku evo nama Velike Albanije, evo nama gubitka Republike Srpske, daljeg komadanja Srbije, propadanja", smatra Drecun.

Istakao je da poseta treba da zaokruži kapacitet i predsednika Vučića i same Srbije za nastavak razgovora i pokaže da smo u stanju i da razgovaramo i da ono što se eventualno bude dogovorilo možemo da realizujemo.

"Nažalost, sa druge strane nema tog punog kapaciteta, ne toliko zbog njihovih neslaganja oko mogućeg konačnog rešenja već zbog unutrašnjih političkih igara i zbog toga što se stalno koketira od strane albanskih lidera koji su nastali iz terorističke OKV sa najekstremnijim delom albanskog naroda na KiM, sa kriminalnim grupacijama i oni iz tih nekih unutrašnjih razloga pokušavaju da pribave imidž nepopustljivih pregovarača što se tiče Srbije", rekao je Drecun.

Upitao je zašto se Albanci plaše Vučićeve posete Gazivodama i naveo da srpski predsednik time samo želi da pokaže da su neprihvatljiva jednostrana rešenja i nasilno otmanje srpske imovine.

"On želi da pokaže da problem Gazivoda treba da se reši na miran način, razgovorima, u obostranoj koristi da se postigne neki dogovor. Time što se neko od Albanaca suprotstavlja poseti predsednika Vučića Gazivodama, pokazuje se zapravo da Albanci imaju u planu da nasilno preotmu kontrolu nad Gazivodama", rekao je Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track