BRNABIĆ ZAHVALNA ROSU NA POSETI SRBIJI: SAD obezbedile milijardu dolara za projekte, pravi trenutak za razvoj ekonomskih odnosa
Foto: Dragana Udovičić

saradnja

BRNABIĆ ZAHVALNA ROSU NA POSETI SRBIJI: SAD obezbedile milijardu dolara za projekte, pravi trenutak za razvoj ekonomskih odnosa

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD za trgovinu Vilburom Rosuom istakla da su SAD od 2001. godine do danas obezbedile skoro milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji, koji su podstakli privredni rast i unapredili rad lokalnih zajednica, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je zahvalila Rosu na prvoj poseti Srbiji i istakla da je ovo pravi trenutak za razvoj političkih i ekonomskih odnosa dve države.

"Ponosni smo na proslavu stogodišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući, istakla je premijerka i navela da se bilateralni odnosi Srbije i SAD moraju temeljiti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju.U saoštenju je navedeno da su SAD, kao jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji uložile oko četiri milijarde dolara, a te investicije su omogućile da se zaposli više od 17.000 radnika.

Premijerka je naglasila značaj američkih kompanija NCR i Majkrosofta, čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj.

Ukazala je da je cilj Vlade Srbije da se domaća ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu se intenzivno radi.

Po njenim rečima jedan od izazova je nedostatak 15.000 strčnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvodjenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

Državni sekretar za trgovinu SAD-a Vilbur Ros je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji i ocenio da postoji još dosta prostora za investicije u Srbiji.

Pohvalio je reforme koje se sprovode u Srbiji i stoga očekuje intenzivniju ekonomsku saradnju.

Ros je kazao da su mogućnosti za angažovanje američkih gradjevinskih, ali i svih drugih kompanija u Srbiji otvorene juče potpisanim Memorandum o razumevanju u oblasti infrastrukture izmedju Srbije i SAD, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja