Najnovije vesti

PREOKRET U EU, NE SMETAJU IM NOVE ČLANICE: Poručili da čekaju Srbiju, a sve više zemalja će poštovati dogovor o KiM
Foto: AP

Integracije Evropski zvaničnici smekšali stavove

PREOKRET U EU, NE SMETAJU IM NOVE ČLANICE: Poručili da čekaju Srbiju, a sve više zemalja će poštovati dogovor o KiM

Politika

Proširenje Iako je predsednik Francuske rekao da nema proširenja, francuski senator poručio da Unija čeka Srbiju. Sve veći broj zemalja EU najavio da će poštovati dogovor Beograda i Prištine

Evropska unija napravila je zaokret u svojoj politici i što se tiče prijema novih članova i u vezi sa Kosovom.

Iako je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao pre nekoliko meseci da nema proširenja Unije dok se ona sama ne reformiše, Olivije Kadik, član odbora za spoljne poslove Senata Francuske, poručio je juče u Beogradu da EU s nestrpljenjem očekuje da Srbija postane njihova članica. S druge strane, sve glasnije se može čuti (osim Nemačke i Velike Britanije) da će većina zemalja EU poštovati dogovor Beograda i Prištine (i ukoliko on bude obuhvatio promenu granica).

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mislim da je jedan švajcarski pisac rekao da se mozak Evrope nalazi između Pariza i Berlina, ali je srce Evrope na Balkanu. Ako Evropa ostavi Balkan van svojih grudi, ostaće bez srca. Čekamo vas s velikim nestrpljenjem - kazao je Kadik.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da neke članice EU jesu promenile stav o pridruživanju Srbije, kao i da je sve više zemalja koje su promenile stav u vezi sa KiM.

foto: Fonet

- Unutar EU postoji niz zemalja koje raširenih ruku čekaju Srbiju. Veliki broj njih je promenio stav o Kosovu, neke zemlje su i dalje na pozicijama Prištine, ali sve veći broj njih uviđa da Priština samo pravi štetu EU. Prištini se pruža sve manja podrška - navodi Anđelković.

Da se stav nekih zemalja u vezi sa Kosovom promenio, smatra i analitičar Branko Radun, ali, ocenjuje, stav EU o pitanju proširenja se nije promenio. - Do daljeg nema novih članica. S druge strane, stav Unije u vezi s problemom Kosova jeste se promenio. Neke zemlje EU jesu ostale pri svojim stavovima da je za njih KiM završena priča, ali su neke sada spremne da podrže dogovor Beograda i Prištine - kaže Radun.

Joksimović:

EU važna politika proširenja

Iako Kadikova izjava deluje da je u suprotnosti s Makronovim rečima, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da u stvari i nije.

foto: Marina Lopičić

- Mislim da te izjave uopšte nisu u suprotnosti, jer je Makron rekao da prvo EU treba da se konsoliduje da bi bila jača i solidarnija za prijem novih članica, koje takođe treba da do kraja sprovedu proces reformi, tako da on nije zatvorio vrata proširenju, već stavio u fokus probleme s kojima se EU suočava. A juče je Junker u godišnjem govoru o stanju EU naglasio i podvukao koliko je politika proširenja bila uspešna i korisna ne samo za nove članice već i za sve EU države. Prema tome, kredibilna politika proširenja može da bude jedan od važnih instrumenata regeneracije i snaženja EU, a Srbija svakako svojim kapacitetima i odgovornim političkim i ekonomskim kursom može znatno da doprinese različitim zajedničkim politikama EU, što mislim da je prihvaćeno gledište u većini EU država - poručila je ona.

K. B./ Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...