JAČANJE VOJSKE SRBIJE: Iz Kine stiže šest dronova, dva opremljena za borbu
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen CCTV

dokazani na ratištima

JAČANJE VOJSKE SRBIJE: Iz Kine stiže šest dronova, dva opremljena za borbu

Politika -

BEOGRAD - Srbija će od Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije od čega su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike.

Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman sa našom vojskom i detalji bi trebalo da budu poznati tokom pregovora predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Djinpinga u utorak u Pekingu, navode Večernje novosti.

foto: EPA

Tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern "Čangdu", koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine).

Ovu kompaniju posetila je pre nešto više od dva meseca visoka vojna delegacija Srbije, a tokom obilaska predstavljene su im mogućnosti njihovih dronova.

Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna je "jilong2", poznata i pod nazivom "ving lung" ili "pterodaktil 2".

Reč je o unapređenom dronu, namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku.

Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi.

Lista korisnika ove moderne tehnologje je podugačka a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija...

Kineski dronovi stekli su i borbeno iskustvo u više sukoba u svetu i dobro su se pokazali po gotovo svim parametrima.

Cena jedne bespilotne letelice iz familije "ving lung", prema globalnom nezvaničnom cenovniku vojne tehnike, dostiže i - milion dolara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track