Najnovije vesti

POPOVIĆ I VITKE: Srbija i Nemačka osnivaju bilateralni okrugli sto za inovacije i digitalizaciju
Foto: Privatna Arhiva

SUSRET U NEMAČKOJ

POPOVIĆ I VITKE: Srbija i Nemačka osnivaju bilateralni okrugli sto za inovacije i digitalizaciju

Politika

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, sastao se sa državnim sekretarom u Saveznoj Vladi Nemačke za ekonomiju i energetiku, Oliverom Vitkeom, i tom prilikom je dogovoreno da Srbija i Nemačka osnuju bilateralni okrugli sto za inovacije, digitalizaciju, istraživanje i nauku.

 

U rad okruglog stola bili bi uključeni predstavnici dve zemlje iz državnog aparata, industrije, privrede, komora, akademije i drugih relevantnih struktura za podsticanje ekonomskog razvoja.

 

Popović i Vitke su ocenili da bilateralni sto Srbije i Nemačke u budućnosti može da preraste u širu regionalnu inicijativu.

 

“Razgovarali smo o tome da Srbija u okviru ove inicijative bude motor za okupljanje zemalja Balkana, a Nemačka motor za okupljanje članica Evropske unije”, rekao je posle sastanka u nemačkom Ministarstvu ekonomije ministar Popović.

 

foto: Privatna Arhiva

 

On je najavio da će odmah po povratku u Srbiju pokrenuti inicijativu za osnivanje ove strukture sa nemačkim partnerima. Ministar je izrazio uverenja da će ova inicijativa doprineti jačanju inovacionih kapaciteta i digitalizaciji srpske industrije i malih i srednjih preduzeća, kao i povećanju zaposlenosti i rastu zarada u Srbiji.

 

Tokom zvanične posete Nemačkoj ministar Popović će posetiti vodeći međunarodni sajam transportnih tehnologija InoTrans. Svake godine na ovom sajmu, na 200.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, posetiocima se predstavljaju inovacije u oblasti železničkih tehnologija, infrastrukture, javnog prevoza, enterijera i izgradnje tunela. Tokom posete sajmu InoTrans ministar Popović će se sastati sa rukovodstvom nemačke kompanije Simens, kao i sa srpskim izlagačima.

 

(Kurir)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...