Najnovije vesti

DIPLOMATA VLADISLAV JOVANOVIĆ O SARADNJI SA KINOM: Prestiž i priznanje srpskoj politici, ali bolje da je Srbija RTB Bor sačuvala za sebe
Foto: Dragan Kadić

nekadašnji ministar i ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama

DIPLOMATA VLADISLAV JOVANOVIĆ O SARADNJI SA KINOM: Prestiž i priznanje srpskoj politici, ali bolje da je Srbija RTB Bor sačuvala za sebe

Politika

BEOGRAD - Izbor Kine da Srbija bude centar za njeno plasiranje po Evropi pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi, kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar i ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama.

On je danas rekao da su odlični odnosi sa Kinom i njihova još bolja perspektiva rezultat srpske politike razvijanja dobrih odnosa sa svima koji imaju dobre namere prema Srbiji.

"Stepen spremnosti Kine da sarađuje sa Srbijom je takav da je omogućio da se u saradnju krene silovito", primećuje Jovanović, uz ocenu da tu politiku treba čuvati uprkos pritiscima iz raznih pravaca, a da je alternativa tome - vazalstvo.

foto: Beta/Medija centar

Srbija se, kaže Jovanović, sada reafirmiše kao zemlja koja može da vodi takvu politiku. Komentarišući sve glasnije negodovanje EU zbog toga što, kako kažu, Kina ekonomskim i politickim uticajem želi da podeli Evropu, Jovanović objašnjava da velike sile uvek sumnjičavo gledaju na poteze drugih.

Jovanović ukazuje da je Kina novonastajuća sila i da je to razlog za njihova strahovanja. Kako objašnjava, izbor Kine da Srbija bude centar za njeno plasiranje na kontinentu može da izazove ljubomoru kod suseda i strah kod onih koji ne žele da se ona etablira u Evropi.

"To pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi, pod uslovom da Srbija bude sposobna da to iskoristi", napominje Jovanović. Kada je reč o investicijama, on ocenjuje da se Kina do sada afirmisala kao zemlja koja drži svoju reč. 

Sa nacionalnog stanovišta, navodi, bolje je da je Srbija sačuvala RTB "Bor" za sebe, ali dodaje da za to nije bila kadra i da nema sredstava. Zato je i ustupanje "Železare" Kini, koja nema ofanzivne namere, najsrećnije rešenje u skoro izgubljenoj situaciji, zaključio je Jovanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragan Kadić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...