Osam partija u minusu, URS prednjači

Osam partija u minusu, URS prednjači

Politika -
Rezultati Transparentnosti Srbija pokazali su da su na parlamentarnim i predsedničkim izborima više novca potrošili koalicija "Pokrenimo Srbiju" - oko 2,9 miliona dinara, koalicija oko Socijalističke partije - oko 290.000 dinara, "Preokret" koji je potrošio gotovo 169 miliona dinara više i Srpska radikalna stranka koja je u minusu više od 21 milion dinara

BEOGRAD - Osam parlamentarnih i vanparlamentarnih partija prijavilo je da je na opštim izborima održanim 6. maja potrošilo više novca nego što je dobilo iz budžeta i prikupilo od donacija, a najveći minus od 324 miliona dinara iskazali su Ujedinjeni regioni Srbije.

Rezultati Transparentnosti Srbija pokazali su da su na parlamentarnim i predsedničkim izborima više novca potrošili koalicija "Pokrenimo Srbiju" - oko 2,9 miliona dinara, koalicija oko Socijalističke partije - oko 290.000 dinara, "Preokret" koji je potrošio gotovo 169 miliona dinara više i Srpska radikalna stranka koja je u minusu više od 21 milion dinara.

Pokret Dveri je potrošio 800.000 dinara više nego što je imao, Koalicija Albanaca preševske doline oko 570.000 dinara dok je Pokret radnika i seljaka iskazao manjak od oko 48 miliona dinara. Najveći minus na računu ima URS koji je iz budžeta i od ostalih prihoda sakupio nešto manje od 190 miliona dinara ali je potrošio skoro 514 miliona, što znači da je ta grupacija stranaka i pokreta potrošila 324.275.749 dinara više nego što je imala na raspolaganju.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da je veliko pitanje na koji način će taj problem biti rešen jer šta god da te stranke urade sada, kako bi prikupile sredstva za pokrivanje minusa stvorenog u izbornoj kampanji, napraviće prekršaj. Nenadić je ocenio da je od izuzetne važnosti da se temeljno provere izveštaji o finansiranju stranaka predati Agenciji za borbu protiv korupcije, ne samo da bi neko eventualno bio kažnjen, već i zbog toga da se proveri tačnost njihovog sadržaja i uspostavi neophodno poverenje. On je kao poseban problem naveo to što su pojedine stranke kredite uzimale od banaka koje imaju državnog udela u vlasništvu poput Razvojne banke Vojvodine i Komercijalne banke.

Nenadić je rekao da, prema onome što su stranke prijavile, donatori nisu značajan izvor finansiranja, ali i da tu postoje određene razlike među partijama. Prema njegovim rečima, Srpska napredna stranka je imala mnoštvo manjih donatora, koji su svi priložili po 19.000 dinara, dok su Socijalistička partija Srbije ili Liberalno-demokratska partija imale manje donatora koji su dali više novca. Partije, u većini, nisu prijavljivale besplatne usluge koje su dobijale za vreme predizborne kampanje.

Saradnica Transparentnosti Bojana Medenica rekla je da je istraživanje pokazalo da su stranke na parlamentarnim izborima čak tri četvrtine novca trošile na oglašavanje na televiziji. Ona je kao pozitivan pomak navela to što je u finansiranju partija, naročito kada je reč o uzimanju kredita, povećana transparentnost celokupnog procesa, ali je dodala da problem može da bude to što je značajan broj stranaka koje su potrošile više nego što su imale na raspolaganju pa sada nije jasno kako će ta sredstva biti vraćena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track