ANA BRNABIĆ: U Njujorku razgovaram o evropskim integracijama i dijalogu s Prištinom
Foto: Beta

državna delegacija u UN

ANA BRNABIĆ: U Njujorku razgovaram o evropskim integracijama i dijalogu s Prištinom

Politika -

NJUJORK/BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić koja predvodi državnu delegaciju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku izjavila je danas da je pre početka zasedanja imala sastanke sa više zvaničnika iz sveta i regiona i dodala da je dobila poziv za sastanak s američkim ministrom za trgovinu Vilburom Rosom.

foto: Vlada Srbije

Ona je rekla da će taj susret, koji nije bio ranije planiran, verovatno biti održan u četvrtak ili petak, i ocenila i da je to dokaz boljih odnosa SAD i Srbije.

"Imala sam brojne sastanke tokom prepodneva a posle podne učestvujem na panelu o mirovnim akcijama (Akcija za mir) na kojem ću u ime Srbije da kažem da više od 300 naših ljudi učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je još jedan pokazatelj ; ozbiljnosti Srbije i njene posvećenosti miru i bezbednosti u svetu", rekla je srpska premijerka.

Prema njenim rečima, na tom panelu će takodje pozvati da se ne smanjuje misija UNMIK-a na Kosovu jer je značajna u još "na žalost kompleksnom okruženju" na Kosovu i Metohiji.

foto: Beta

Brnabićeva je dodala da sa raznim sagovornicima govori o evropskim integracijama Srbije i predstavlja već "završene reforme u zemlji kako bi do kraja godine bilo otvoreno što više poglavlja".

Premijerka Srbije je dodala da su takodje svi zainteresovani za tok dijaloga izmedju Beograda i Prištine navodeći da svi cene "hrabre poteze predsednika Srbije Aleksandra Vučića u njegovom pokušaju da reši višedecenijski problem čije će rešenje uticati na stabilnost i bezbednost u regionu i u Evropi".

Kako je ranije saopštila Vlada Srbje, Brnabićeva je razgovarala sa premijerima Belgije i Holandije, Šarlom Mišelom i Markom Ruteom, sa premijerkom

Norveške Ernom Solberg i norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Mari Eriksen Sereide, kao i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Premijerka se susrela i s crnogorskim kolegom Duškom Markovićem i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

foto: Beta

Brnabićeva sutra treba da učestvuje na poslovnom forumu "Blumberg global" dok će u četvrtak održati govor na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja