Najnovije vesti

DAČIĆ PORUČIO: Srbija će uputiti protest UN zbog prištinske delegacije
Foto: Dado Đilas

ministar na svakih 15 minuta ima sastanke

DAČIĆ PORUČIO: Srbija će uputiti protest UN zbog prištinske delegacije

Politika

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija uputiti protest Ujedinjenim nacijama zbog prisustva članova prištinske delegacije u UN, tokom trajanja Generalne skupštine, koja, kako je rekao, to zloupotrebljava.

Dačić je objasnio da se pojedini bilateralni sastanci održavaju i na hodnicima i dodao da su samo za taj prostor članovi prištinske delegacije dobili propusnice, kao i da to "zloupotrebljavaju" kao u slučaju sa premijerom Maroka.

"Premijer Maroka je na jednom od tih hodnika sedeo i pio kafu, oni su mu prišli za i pitali da li je slobodno, seli, uslikali se i objavili na Fejsbuku da su razgovarali o uspostavljanju diplomatskih odnosa. To je premijer Maroka odmah demanotvao", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije objasnio je da je prištinska delegacija u zgradi UN prisutna zahvaljujući propusnici na kojoj stoji oznaka "O", koja znači "drugi, ostali".

"Iskoristili su to što je na KiM prisutna mirovna misija i preko njihovog departmana za mirovne operacije podneli zahtev da budu prisutni u UN", kaže Dačić.

Upitan da li njihovo "lobiranje" može da ima posledice po Srbiju, Dačić odgovara da ne može, jer "oni više nemaju taj prostor koji su imali nekad".

"Ne verujem da će to njihovo lobiranje išta da promeni", naveo je Dačić i dodao da je tokom razgovora u UN-u zaključio da sve više država želi da ostane neutralno po pitanju Kosova, dok se ne završi dijalog između Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da u UN-u na svakih 15 do 20 minuta ima sastanke, kao i da očekuje da će ih do kraja ukupno biti 96.

Kako kaže, s nekim delegacijama je dovoljno da se pozdravi jer se radi o tradicionalnim prijateljima Srbije, dok je za neke razgovore potrebno više vremena kako bi se sve objasnilo, pogotovo kada je reč o Kosovu.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...