PROTEST U PRIŠTINI Aktivisti pokreta "Samoopredeljenje" protestuje protiv redefinisanja granica kao dela konačnog sporazuma Beograda i Prištine
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

neće izmene granica

PROTEST U PRIŠTINI Aktivisti pokreta "Samoopredeljenje" protestuje protiv redefinisanja granica kao dela konačnog sporazuma Beograda i Prištine

Politika -

Nekoliko hiljada građana, aktivista pokreta "Samoopredeljenje" su započeli protest protiv redefinisanja granica kao dela konačnog pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Na čelu kolone se nalazi rukovodstvo i poslanici "Samoopredeljenja" u Skupštini Kosova na čelu sa liderom tog pokreta Aljbinom Kurtijem.

Za sada među učesnicima protesta je viđen samo nezavisni poslanik Korab Sejdiu sa suprugom.

Moto današnjeg protesta je "Jedna zemlja se ne pokorava jednom čoveku".

Među parolama koje se uzvikuju je, između ostalog, "Hašime, želimo te u zatvoru Dubrava", upućena predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Očekuje se da se učesnicima protesta obrati Kurti i neki od poslanika "Samoopredeljenja".

Među zastavama su prisutne zastave bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Albanije i 115 država koje su priznale Kosovo, ali skoro nijedne zastave Kosova. Protest za sada protiče bez incidenata, dok se protestu neće priključiti nijedna druga stranka opozicije.

Iz Demokratskog saveza Kosova rekli su da se neće pridružiti protestu jer smatraju da za to "nije vreme" i da će sami organizovati protest ako budu doneli odluku o tome. Na protestu neće učestvovati ni druga opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija Kosova, iz koje su za prištinske medije izjavili da nisu dobili poziv za učešće.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Beta//Armenija Zajmi Bešević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track