JOVANOVIĆ: Srbija da što pre dođe do sporazuma s Prištinom! Nije Vučić izgubio Kosovo, već Milošević
Foto: Printscreen

ocena uglednog novinara

JOVANOVIĆ: Srbija da što pre dođe do sporazuma s Prištinom! Nije Vučić izgubio Kosovo, već Milošević

Politika -

Srbija mora što pre doći do sporazuma sa Prištinom i pomirenja sa Albancima, i sutra i s Hrvatima i Bošnjacima, ocenio je novinar Milovan Jovanović. Kako je rekao, to je jedini u stanju da sprovede predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji ima veliku podršku birača.

- U Srbiji deo opozicije deo crkve, deo akademije, deo Univerziteta u sprezi sa dubokom državom, lansira priču da Vučić nešto predaje ili prodaje. Podsećam po ko zna koji put da je Slobodan Milošević, kapitulacijom u Kumanovu 1999. godine izgubio Kosovo. Problem je što je Koštunica amnestirao Miloševića za gubitak Kosova, a Tadić se 2004. godine kada je postao predsednik Srbije sa tim saglasio. Zato smo došli u apsurdnu situaciju da 2008. godine pričamo da je Milošević izgubio od NATO-a, ali da je nekim specijalnim napicima i formulama nadmudrio Zapad i sačuvao Kosovo, ocenio je Milovan Jovanović.

Jovanović kaže da je politika Vučića za Kosovo bila "podela" ili "razgraničenje" i da je ta politika doživela poraz u prvoj rundi, ali je za podelu stiglo zeleno svetlo iz Vašingtona.

"Nikakav Brisel, Junker, Mogerini, nesposobna i troma EU administracija nije u stanju ništa da reši - o dogovoru Beograda i Prištine isključivo će se pitati Vašingon", zaključio je on.

Jovanović je rekao i da očekuje da Vučić uloži "nadljudske napore" da se napravi istorijski sporazum s Prištinom i pomirenje sa Albancima.

"Ako do toga ne dođe u skorijem periodu, Srbija gubi, Srbiji se žuri, mi smo suviše vremena izgubili, iscrpljujemo se, propadamo, tavorimo, u interesu nam je što skorije postizanje sporazuma i pomirenja", ponovio je.

Put ka saradnji, poštovanju i pomirenju, dodaje on, jeste i kroz ekonomsku saradnju, a mi već imamo odličnu saradnju sa Albanijom i drugima u regionu u sferi trgovine.

"Preostalo nam je malo vremena pred novim kolapsom, ako se hitno ne postigne sporazum", zaključio je Jovanović.

Govoreći o predstojećem referendumu u Makedoniji, on je rekao da je siguran da će referendum biti uspešan i da će većina građana prihvatiti sporazum sa Atinom o promeni imena.

Komentarišući izbore u BiH, Jovanović je rekao da je Milorad Dodik već 20 godina na vlasti, tri puta je bio premijer i dva puta predsednik.

"Vladati 20 godina, a napraviti ruinu od RS… Pa i da je najbolji na svetu, da je napravio Švajcarsku od RS i BiH, vreme je da se skloni", kazao je on.

Kurir.rs/N1/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track