AMBASADOR SRBIJE U ALBANIJI: U poslednje 4 godine više kontakata na najvišem nivou nego prethodnih 45 godina
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

međudržavni odnosi

AMBASADOR SRBIJE U ALBANIJI: U poslednje 4 godine više kontakata na najvišem nivou nego prethodnih 45 godina

Politika -

Ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić istakao je danas da ne treba sumnjati u iskrenost Srbije da razvija odnose sa Albanijom, te ukazao da je u poslednje četiri godine postignuto mnogo.

Zarić, koji se obratio prisutnima na konferenciji "Srbi i Albanci-kuda dalje?" koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA u Tirani, zahvalio direktorkama dve novinske agencije što su organizovale skup, jer je jako važno da se ono što se dešava posleđih godina u odnosima dve zemlje bude vidljivije i bolje predstavljeno našoj javnosti.

U nedostatku javnih infromacija ima mnogo predrasuda i dosta nerazumevanje, upozorio je on. Zarić je kazao da je u poslednje četiri godine postignuto mnogo u odnosima Beograda i Tirane.

"Ja sam doajen diplomatskog kora u Tirani i prvo pitanje koje dobijam kada dođu novi ambasadori tiče se odnosa Albanije i Srbije. Moj odgovor se svodi na to da je ovaj nivo daleko od potencijala koji imamo za saradnju. Aktuelna saradnja nije mogla da se zamisli pre pet i 50 godina", objasnio je on.

Zarić je kazao da je dobro što su uspostavljeni kontakti na najvišem nivou između predsednika Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame, a to je, kako dodaje, bilo potrebno jer su međusobni odnosi između dve države pokvareni i prekinuti između Envera Hodže i Tita pošto je Albanija rešila da sledi put Staljina.

"Bilo je neophodno da se obnove i razvijaju odnosi na najvišem nivou. U poslednje četiri godine imali smo više kontakata na najvišem nivou nego prethodne 45 godine, da ne govorim o konkretnoj saradnji i sporazumima. Nema sumnje da je tadašnji premijer Vučić istorijskom posetom Albaniji, podstakao poboljšanje odnosa. Poruka Vučića je bila jasna da želimo najbolje moguće odnose sa Albanijom i Albancima, i to je jasno orpedeljenje Sbrije za buduću saradnju sa Albanijom. Srbija je to pokazala konkretnim aktivnostima, a ne samo rečima", naglasio je on.

Ambasador je odbacio tvrdnje da se izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića ne mogu kvalifikovati kao retorika 19. veka.

"Ne treba sumnjati u iskrenost Srbije da razvija odnose sa Albanijom. Ne treba sumnjati u opredeljenje Srbije za EU. Komentari da Srbija sedi na dve stolice suprotni su realnosti", istakao je on.

Zarić je ukazao da u Srbiji u vladi koju je vodio Dačić, zatim Vučić, pa sada Ana Brnabić nikada nije bila nijedna esktremna nacionalistička partija u koaliciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track