PREOKRET! DOKUMENT VISOKE PREDSTAVNICE EU O REŠENJU ZA KOSOVO: Vašington i Brisel za korekciju granica
Foto: Zorana Jevtić

Poverljivo

PREOKRET! DOKUMENT VISOKE PREDSTAVNICE EU O REŠENJU ZA KOSOVO: Vašington i Brisel za korekciju granica

Politika -

Preokret Lideri SAD i EU spremni su da podrže plan za razmenu teritorija između Srbije i KiM, uprkos protivljenju Nemačke, navodi se u dopisu Federike Mogerini, objavio je ugledni američki list Vol strit džornal

Lideri SAD i Evropske unije (EU) spremni su da podrže plan za razmenu teritorija između Srbije i Kosova, uprkos protivljenju Nemačke, navodi se u poverljivom dokumentu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, objavio je ugledni američki list Vol strit džornal.

- Dokument Evropske službe za spoljne poslove (na čijem čelu je Mogerinijeva, prim. aut.) o tome kako rešiti pitanje odnosa Kosova i Srbije, koji je Vol strit džornal dobio na uvid, pokazuje da je izvršno telo EU u suštini prihvatilo argumente Vašingtona i odbacilo stav Nemačke - piše list i navodi da je dokument napravljen na zahtev američkog zamenika državnog sekretara Vesa Mičela, koji je želeo da uporedi stavove SAD i EU.

Dokument, kako se ističe, potvrđuje da EU i SAD i dalje zajednički rade na inicijativama koje se tiču zapadnog Balkana, ali i da postoji spremnost da se ignoriše stav najuticajnije evropske sile.

- Ali Nemačka se tome protivi jer postoji bojazan da bi to podstaklo oživljeni etnički separatizam u BiH i Makedoniji, što bi ceo region moglo vratiti u sukobe. Berlin je stava da su granice država nepovredive - piše američki list i podseća na nedavnu izjavu portparola nemačke kancelarke Angele Merkel da je njihov stav u saglasnosti sa stavom lidera svih susednih država koji su izrazili zabrinutost da bi novo crtanje granica moglo otvoriti Pandorinu kutiju u regionu.

- Ali SAD i Mogerinijeva očigledno ignorišu nemačke kritike i usvajaju stav da bi promena granica pomogla, a ne destabilizovala region - navodi američki list. U prilog tome ide i poruka savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da SAD ne bi odbacile ni korekciju teritorija. On je, podsetimo, krajem avgusta izjavio da se Vašington neće protiviti razmeni teritorija između Kosova i Srbije ako Beograd i Priština postignu obostrano zadovoljavajući dogovor.

Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja Nedeljnika, kaže da je naša javnost iz članka prvi put saznala da postoji dokument u uredu Federike Mogerini iz kog proizilazi da Brisel podržava srpsko-albanski plan o razgraničenju.

- Taj plan ima i Trampovu podršku. A Brisel je sklon tome da ignoriše nemački stav da se granice ne smeju menjati. Ako Vol strit džornal dobro interpretira dokument u koji je imao uvid, to bi značilo da u Briselu postoji žurba da se spor Beograda i Prištine rešava na drugačijoj osnovi nego što se dosad javno tvrdilo, kao da je sve gotovo i kao da je sada samo stvar u tome da se Srbi slože s takozvanim stanjem na terenu.

Čini se, kako dodaje, da Vašington i Brisel odavno razmatraju plan o razmeni teritorija. - Vol strit džornal tvrdi da je imao uvid u dokument Mogerinijeve u kojem se kaže da su Amerikanci i Brisel iza te ideje. Čujemo kako Robert Kuper (bivši posrednik u dijalogu) kaže da je to dobra ideja. Isto tvrdi i Čarls Kapčen, koji je bio čovek broj dva u Savetu za nacionalnu bezbednost Baraka Obame. Otuda utisak da se o toj ideji odavno razgovaralo, a da Zapad misli da je sad dobar trenutak da se to možda zapakuje - ocenjuje Smajlovićeva.

B.Bojić/Foto:Zorana Jevtić

Manevar Mogerinijeve Teška realizacija Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić pak smatra da ta ideja nikad nije bila na pregovaračkom stolu kod Federike Mogerini, niti predlog Beograda ili Prištine:

foto: Dado Đilas

- Pošto je to dokument Mogerinijeve, moguće je samo njeno viđenje celokupnog procesa. O tome se za njenim stolom u Briselu nije razgovaralo. Bliže se evropski izbori, a ona nema rezultate, pa možda samo pokušava na razne načine da se nametne, sačuva poziciju. Ne samo što to nisu predložili pregovarači, nego takav plan ne bi podržale ni Nemačka, ni Kina, Rusija, Španija, Grčka, zbog čega bi bila teška njegova realizacija.

Povratak Srpski ministri na sednici kosovske vlade Ministar u ostavci za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić prisustvovao je juče sednici vlade, objavila je Koha.net i navela da je na povratak ministara Srpske liste u kosovsku vladu uticala nemačka delegacija koja boravi u Prištini.

U toj delegaciji su Tomas Ričard Silberhorn, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, i Marija Flaksbart, državni sekretar u Ministarstvu za ekonomsku saradnju.

Članovi kosovske vlade iz Srpske liste podneli su ostavke nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Od tada do juče nisu učestvovali ni na jednoj sednici vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track