INTERVJU NEDELJE, ZORAN LUTOVAC: Savez za Srbiju najozbiljniji protivnik vladajućoj garnituri
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Demokratske stranke za Kurir o udruživanju opozicije

INTERVJU NEDELJE, ZORAN LUTOVAC: Savez za Srbiju najozbiljniji protivnik vladajućoj garnituri

Politika -

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, koja je i jedan od osnivača Saveza za Srbiju, kaže da je Savez najozbiljniji politički protivnik vladajućoj garnituri, kao i da im je sve vreme u fokusu opšti cilj normalizacije političkog i svakodnevnog života. Lutovac u intervjuu za Kurir govori o navodima da Boško Obradović iz Dveri koodinira poslanike DS u Skupštini, kao i pregovore koje Savez vodi s drugim strankama o pristupanju tom bloku.

Organizovali ste izložbu „U inat zaboravu“. Šta ste time hteli da poručite?

- Izložba i okupljanje povodom obeležavanja 5. oktobra simbolički je čin otpora zaboravu i reviziji istorijskih činjenica. Peti oktobar se obeležava zato što nije poštovan 24. septembar. Zato što nije uvažena izborna volja građana i zato što je to bila kap koja je prelila čašu. Sve nezadovoljstvo koje se nagomilavalo godinama pre toga izlilo se na ulice tog dana. Ljudi su izašli na ulice tražeći pravdu, slobodu i državu čije institucije rade u korist svojih građana... Izašli su na ulice da brane svoju izbornu volju iskazanu na izborima, dostojanstvo koje im je bilo oduzeto i da oslobode zarobljenu državu.

Osamnaest godina od 5. oktobra, dana kada ste hteli, između ostalog, da u Srbiju uvedete vladavinu prava, vi ste u Savezu sa strankama koje ne temelje svoje programe na tim vrednostima. Šta time poručujete svojim glasačima?

- Platforma i programski ciljevi Saveza za Srbiju temelje se na vrednostima vladavine prava i svi koji su se okupili i koji će se priključiti Savezu obavezali su se da će zajednički delovati upravo na tim vrednostima. Među nama postoje velike ideološko-programske razlike, ali ono što nas okuplja jesu univerzalne vrednosti i ciljevi. Glavna poruka građanima Srbije jeste da smo spremni da se udružimo i potisnemo naše razlike u stranu kako bismo zajedno sa njima nabolje menjali Srbiju i okolnosti u kojima živimo.

Poslanici DS u Skupštini negodovali su što im je koordinator u parlamentu Boško Obradović. Da li ste razgovarali sa njima o tome? Šta kažu? Šta im konkretno smeta?

- Šefovi poslaničkih grupa su koordinatori, oni međusobno razmenjuju informacije u parlamentu. Boško Obradović je, kao jedini koji je član predsedništva Saveza medu šefovima poslaničkih grupa, bio taj koji je inicirao koordinaciju. I to je sve. Sve ostale spekulacije su deo jedne te iste strategije unutar vladajuće koalicije da se traže razlike unutar Saveza, da se maksimalno eksploatišu i koriste za slabljenje Saveza.

foto: Marina Lopičić

Da li se bojite da će DS doći glave odluka da bude rame uz rame s Dverima i Stamatovićem? Da li nekad preispitujete tu odluku?

- Odluka o zajedničkom nastupu sa onima sa kojima se ideološko-programski znatno razlikujemo doneta je nakon konsultacija sa članstvom širom Srbije i posle razgovora i debata u organima stranke. Ogromna većina članova je razumela trenutak i okolnosti u kojima se nalazimo i svrhu i ciljeve zajedničkog delovanja. Doneta je odluka u demokratskoj proceduri i kao u svakoj demokratskoj stranci to je sada zajednička politika svih: i ogromnog broja onih koji su glasali za to i nekolicine njih koji su bili protiv.

Da li ste zadovoljni funkcionisanjem unutar Saveza? Da li ima nesporazuma, preglasavanja...?

- O tim stvarima se razgovara u Savezu, a ne u medijima. Važno je da u fokusu imamo ono zbog čega smo se okupili, a to su suštinske promene Srbije, promene koje će Srbiju učiniti stvarno demokratskom državom i građane osloboditi laži, prevara, pljačke i bede u kojoj ih drži neodgovorna vlast.

Šta je Savezu trenutno u fokusu?

foto: Marina Lopičić

- U fokusu je sve vreme opšti cilj normalizacije političkog i svakodnevnog života, a etape su: oslobađanje medija, stvaranje fer i poštenih izbornih uslova, nezavisnog sudstva i u krajnjem oslobađanje zarobljene države i društva i uspostavljanje vladavine prava umesto vladavine jednog čoveka. Pravo svih građana da budu informisani jedna je od najbližih stanica na tom putu.

Da li su se iskristalisali pregovori sa DSS i SDS? Da li će i oni biti deo Saveza?

- Očekujem da će se Savezu priključiti svi oni kojima su platforma i programski ciljevi Saveza prihvatljivi.

Gde je zapelo sa SDS? Stiče se utisak kao da morate da molite Tadića?

- Nije zapelo, vode se razgovori i nema posebnih molbi niti posebnih uslova za bilo koga.

Da li je Jankovićev blok dobrodošao u Savez?

- Naravno, po kriterijumima koji važe i za sve ostale.

O bivšem šefu

Đilas ne kadrira u DS

Neki mediji navode da Đilas kadrira po DS. Da li je to tačno? Da li od Đilasa nekad zatražite savet u vezi sa rukovođenjem strankom?

- Naravno da to nije tačno. Niti bih ja to dozvolio, niti bi Đilasu tako nešto palo na pamet. Tema naših razgovora su kako Savez učiniti funkcionalnijim i efikasnijim da bismo Srbiju menjali nabolje. Mediji koji to navode upravo traže pukotine u DS i Savezu pomažući autoritarcu da otupi oštricu najozbiljnijeg političkog protivnika.

foto: Marina Lopičić

(Kurir.rs/Katarina Blagović /Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track