VUČIĆ POZVAO NAZARBAJEVA U POSETU SRBIJI: Pogledajte kako izgleda raskošan predsednički banket u Astani! (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

predsednik srbije u zvaničnoj poseti

VUČIĆ POZVAO NAZARBAJEVA U POSETU SRBIJI: Pogledajte kako izgleda raskošan predsednički banket u Astani! (FOTO)

Politika -

ASTANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva i njegovu državu da u Beogradu otvore trgovinsko predstavništvo.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji pozvao i predsednika Kazahstana da poseti Srbiju.

"Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada", rekao je Vučić posle sastanka sa Nazarbajevim i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

"Verujem da je mnogo toga pred nama", rekao je Vučić. On je zahvalio Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije istakao je, nakon razgovora sa predsednikom Kazahstana, da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni.

- Razmotrili smo sva najvažnija pitanja vezana za našu političku i ekonomsku saradnju. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema takvog grada u centralnoj Aziji koji se modernizuje i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljujući predsedniku Nazarbajevu i njegovoj viziji, rekao je on.

Izrazio je nadu da će predsednik Kazahstana uspeti da svoju zemlju do 2030. uvede među 30 najrazvijenih sveta.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kažem hvala predsedniku Nazarbajevu za ono što čini na međunarodnom nivou podrške, što čini u svim sferama društvenog života i veza koje zajednički gradimo. Ovde je velika delegacija Srbije. U mali broj zemalja dolazi tako velika delegacija Srbije. Došli su da vide čudo koje ste napravili ovde. Ovo što ste napravili u Astani je pravo čudo. Pored šest ministara tu su i dva gradonačelnika, Beograda i Novog Sada, koji mogu da nauče mnogo toga od vas i prenesu u našu zemlju, rekao je Vučić.

On je istakao da mnogo toga očekuje od poslovnog foruma, kao i saradnje naših vlada i ministarstva.

Nazarbajev je na zajedničkoj konferenciji naglasio i da Kazahstanu ima 20 kompanija sa učešćem srpskog kapitala, da je njegova zemlja spremna da poveća robnu razmenu sa Srbijom, kao i da naše privrede sve čvršće sarađuju.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Vidim potencijal za saradnju u oblasti trgovine, infrastrukture, vojne industrije... - rekao je kazahstanski predsednik.

(Kurir.rs/K. Blagović/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track