NOVI NAČELNIK GENERALŠTABA MOJSILOVIĆ: Građani nemaju razloga za strah,  Vojska Srbije prati situaciju na KiM
Foto: Dragana Udovičić

spremna da adekvatno reaguje

NOVI NAČELNIK GENERALŠTABA MOJSILOVIĆ: Građani nemaju razloga za strah, Vojska Srbije prati situaciju na KiM

Politika -

BEOGRAD - Ključni regionalni problem koji ugrožava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije jeste složena situacija na Kosovu i Metohiji, ali građani nemaju razloga za strah jer Vojska neprekidno prati situaciju i spremna je da adekvatno reaguje na eventualne promene stanja bezbednosti i spreči prelivanje krize na teritoriju centralne Srbije, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

On je u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka izjavio da je niz postupaka vlasti u Prištini u poslednje vreme doprineo nestabilnosti regiona, objasnivši da misli na ignorisanje briselskih sporazuma, nametanje rešenja bez uvažavanja stavova Srbije i srpske zajednice na KiM, transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Prema njegovim rečima, jedini adekvatan sagovornik za pitanje bezbednosti na KiM je Kfor s kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju.

"Mi ćemo učiniti sve da se poštuju međunarodne obaveze i pravna akta i da u duhu odluka predsednika Republike i premijera nastavimo profesionalnu saradnju s Kforom, ali insistiramo da ih poštuju i svi drugi akteri", izjavio je Mojsilović i dodao da iako su međunarodne snage jedina legitimna oružana formacija, od Kfora se traže garancije da će srpski narod u potpunosti biti zaštićen.

Na pitanje kakvi su odnosi sa komandom Kfora poslednjih meseci, Mojsilović odgovara:

"Saradnja sa Kforom jedan je od prioritetnih zadataka Vojske Srbije, i ima tendenciju napretka. Te snage prepoznajemo kao jedinog partnera u obezbeđenju administrativne linije i garant bezbednosti za stanovništvo KiM, kao i zaštitu našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa. Srpsko stanovništvo iz pokrajine veruje međunarodnim snagama, koje su za nas jedina tamošnja legitimna oružana formacija. Ipak, kako je situacija veoma krhka tražimo garancije da će naš narod biti zaštićen u potpunosti", rekao je Mojsilović.

Upitan da prokomentariše medijske napise da je blizak NATO-u i da je njegovo imenovanje "gest dobre volje Srbije prema Zapadu", Mojsilović kaže da je živeo i u Rusiji i u Briselu, učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru bivše Jugoslavije i na KiM i da nema razloga ikome da se pravda, kao i da će voditi računa isključivo o interesima države u skladu sa Ustavom.

Govoreći o sprovedenim reformama Vojske Mojsilović je rekao da je bilo nekih "neadekvatnih mera", ali da one nisu uticale na sposobnost Vojske da "adekvatno odgovori".

"Promene u okruženju veoma utiču na ono što će se u narednom periodu dešavati. Mnoge stvari menjamo i unapređujemo. Vojska Srbije, bez obzira na promene bezbednosnog okruženja, uvek će biti spremna da adekvatno vojno odgovori", rekao je Mojsilović.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track