UDRUŽENJE NACIONALNA AVANGARDA TVRDI: Gaši smenjen zbog političkih pritisaka, uskoro vanredni izbori na KiM
Foto: EPA VALDRIN XHEMA

PREVIRANJE

UDRUŽENJE NACIONALNA AVANGARDA TVRDI: Gaši smenjen zbog političkih pritisaka, uskoro vanredni izbori na KiM

Politika -

Srpsko udruženje Nacionalna avangarda (NA) saopštilo je da je nedavna smena Bejtuša Gašija na mestu ministra unutrašnjih poslova takozvane Republike Kosovo rezultat političkih pritisaka, kao i da su u južnoj srpskoj pokrajini u toku ubrzane pripreme za vanredne izbore.

- Kako saznajemo od poznavalaca prilika na Kosovu i Metohiji iznenadna smena ministra unutrašnjih poslova Gašija nije rezultat nezadovoljstva njegovim radom već u pritiscima nove snage iz Uroševca u njegovoj Alijansi Novo Kosovo koju vodi Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova, i kome je ta grupa zahtevala da se postavi njima blizak čovek na mestu ministra. Gaši je smenjen, a saznajemo biće postavljen Ekrem Mustafa, blizak grupi iz Uroševca. Pacoli je poklekao jer se prema svim trenutnim izvorima ubrzano približavaju vanredni izbori u takozvanoj Republici Kosovo . objavila je Nacionalna avangarda.

Iz ovog udruženja navode da dobri poznavaoci prilika među političkim strankama Kosova smatraju da je razlog smene više izazvan političkim nego određenim bezbednosnim potrebama.

- Jedna od najjačih grupacija u Alijansi Bedžeta Pacolija nalazi se u Uroševcu i, navodno, je zahtevala da njen čovek postane ministar unutrašnjih poslova inače će da napuste Pacolijevu Alijansu. Smena Gašija i očekivano imenovanje Ekrema Mustafe ukazuje na to da je Pacoli popustio. Razlozi popuštanja su jasni. Spremaju se vanredni izbori u takozvanoj Republici Kosovo jer sukobi među liderima oko bezbednosnih i drugih interesa postaju sve jači. Počelo je jurcanje po terenu političkih operativaca u cilju pripreme za izbore, a već sada je vidljivo da Demokratska liga Kosova (LDK) i njihovi lideri Isa Mustafa i Kadri Veselji prednjače u tome - tvrde u NA i dodaju:

- Zato insistiranje Veseljija na što bržem usvajanju zakona o transformaciji u Vojsku Kosova bez obzira na stav Srba koji direktno strahuju od te (ne)bezbednosne strukture najjače ukazuje da su krenule pripreme za izbore. A kampanja na Kosovu ima uvek samo jedan cilj - Srbe. Zato verujemo da će se napadi na naš narod nastaviti jer je to najbolji način skupljanja poena među Albancima.

U Nacionalnoj avangardi ističu da situacija na Kosovu nastavlja da bude izvor nestabilnosti i pretnji po bezbednost građana na teritoriji AP Kosovo i Metohija, posebno Srba, pretnji po nacionalnu bezbednost Republike Srbije, ali i po regionalnu bezbednost Jugoistočne Evrope.

- Ono što nas ohrabruje jesu poruke sa nedavno održane konferencije Nacionalne avangarde pod nazivom "Ka bezbednijoj Srbiji", gde se jasno vidi da je naš sektor bezbednosti svestan i spreman na izazove koji dolaze sa teritorije južne srpske pokrajine - zaključuju u NA.

(Kurir.rs/A. S. B./Foto: EPA VALDRIN XHEMA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track