VUČIĆ NA BEZBEDNOSNOM FORUMU: EU treba Zapadnom Balkanu treba da ponudi nešto veliko i opipljivo
Foto: Vladimir Šporčić

neophodno snažnije prisustvo EU kako bi se sačuvao mir

VUČIĆ NA BEZBEDNOSNOM FORUMU: EU treba Zapadnom Balkanu treba da ponudi nešto veliko i opipljivo

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na prostoru Zapadnog Balkana neophodno snažnije prisustvo Evropske unije, kako bi se očuvali mir i stabilnost u regionu.

1 / 21 Foto: Vladimir Šporčić

Vučić je na Bezbednosnom forumu u Beogradu kazao da je snažnije prisustvo EU neophodno posebno posle neuspeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini, kako bi EU ostala "ona vrsta sna, ono svetlo demokratije i slobode ka kome smo težili".

Vučić je rekao da EU treba da ponudi nešto veliko i "opipljivo" zemaljama Zapadnog Balkana i ocenio da je očigledno da se narodu u Makedoniji nije svidelo ono što im je ponuđeno, a da na to u EU nisu računali.

"Nikada nismo molili EU za više para, nismo kukali za novac, zahvalni smo sve za donacije, kažem ovo zato što nam je potrebno da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu, moramo da ponudimo nešto veliko za budućnost Zapdanog Balkana, jer ako potcenimo volju ljudi i razočarenje naroda na koje nismo računali, palašim se da će nas dovesti u sitaciju da nećemo moći da održimo mir i stabilnost", ocenio je Vučić.

On je poručio da Srbija ostaje privržena ideji održavanja mira i bezbenosti u regionu. "Srbija je predividv i pouzdan partner u regionu", kazao je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti svoj evropski put.

Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu sa promenama i pre ulaska u Evropsku uniju

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je danas da se uprkos problemima unutar Evropske unije i višegodišnjeg zamora od proširenja od kraja prošle godine ponovo vidi entuzijazam u tom smislu, ali da je potrebno da se i Srbija i Zapadni Balkan uključe u promene koje se dogadjaju u Uniji i pre nego što postanu članovi.

Na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma, Van der Belen je rekao da je potrebno više hrabrosti i vizije da se ostvari težnja Zapadnog Balkana da postane deo Evropske unije, a da je to potrebno i na strani zemalja kandidata i na strani Unije.

foto: Vladimir Šporčić

"Srbija je ključni igrač za stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana, ali i puta tog regiona ka EU. Očigledno je, medjutim, da i pre priključivanja EU neke temeljne stvari treba da se ukorene u društvu. Bilateralni problemi, granični problemi, unutrašnji problemi i prepreke za trgovinu - sve to treba da se uradi i reši i pre ulaska. Zemlje koje ulaze u Uniju moraju još mnogo toga da urade, ali se nadam da će Unija i dalje ostati prisutna ovde kao vizija", rekao je on.

Austrijski predsednik je dodao da je potrebno mnogo hrabrosti da bi se predložilo konkretno rešenje umesto zamrznutog konflikta i pohvalio srpskog predsednika Aleksandra Vučića zbog toga što je imao hrabrosti za tako nešto.

foto: Vladimir Šporčić

"Vučić je učinio mnoge važne korake u pravom smeru, radeći na političkoj i privrednoj saradnji sa mnogima. Srbija ima važnu ulogu u tome, ali i svi mi koji smo iz Evropske unije treba da nastavimo da radimo na tome", rekao je on.

On je naveo da je region Zapadnog Balkana prioritet predsedavanja Austrije EU jer je zastarela ideja da nacionalne države mogu da prodju bolje same nego u društvu svojih suseda.

Van der Belen je dodao da će uvek verovati da je snaga i moć Unije mnogo veća veća bilo koje pojedinačne zemlje i da će Evropa biti snažna samo dok je jedinstvena.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track