VUČIĆ O KOSOVU: A, što su onda odvajali Kosovo od Srbije 2008? Ne postoji sila koja će nas naterati da ga priznamo!
Foto: Printscreen Pink

o ambasadoru skatu

VUČIĆ O KOSOVU: A, što su onda odvajali Kosovo od Srbije 2008? Ne postoji sila koja će nas naterati da ga priznamo!

Politika -

BEOGRAD - Poštujemo i cenimo stavove američkog ambasadora Kajla Skata u vezi sa Kosovom i Metohijom i sa delovanjem stranih agentura, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je istakao da mi imamo svoje stavove.

On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Kajla Skota za jedan beogradski nedeljnik da je pojačano delovanje stranih agenata, ali ruske strane i da neće podržati ideju razganičenja zbog etnički čistijih država, i primetio da je isto tako trebalo pitati Skota zašto je, ako je već protiv etnički čistih država, "odvajao Kosovo od Srbije 2008. godine".

"Važno je šta kaže američki ambasador - mi to poštujemo cenimo, a mi imamo svoje stavove", rekao je Vučić. "A, nije novinar Đilasov pitao Skota posle toga - a što si onda odvajao Kosovo od Srbije 2008 godine. To ga nije pitao" rekao je Vučić.

Što se stranih agenata tiče, to je, rekao je, pitanje za BIA, a široka je lista, Beograd je, kaže, uvek bio Meka i Medina za mnoge ljude koji su želeli da šire informacije, dezinformacije, obaveštajno, kontraobaveštajno delovanje... Dodao je da to nije nešto od danas, već je to bila praksa i 60tih i 70tih... "Zato je važno da imamo državne institucije, strukture, koje umeju sa sagledaju sve teškoće i opasnosti sa kojima možemo ad se suočimo u očuvanju stabilnosti za našu zemlju i građane", rekao je predsednik Srbije.

"Ne postoji sila..."

Ne postoji sila koja će Srbiju naterati da prizna Kosovo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da se mora postići kompromis, te da i Beograd i Priština moraju da odstupe od svojih tvrdih stavova, jer je to smisao kompromisa.

"Hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja", rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje novinara iz Prištine u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da Beograd želi pregovore sa Albancima, ali da i oni moraju da razumeju da Srbija ima svoj interes, da ne doživljava Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da je zato potrebno da se sedne i razgovara.

On je rekao da je nemoguće da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

"Moramo da budemo većim delom nezadovoljni da bi bilo šansi za budućnost. U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove za koje se nadam da neće biti ratnički, već politički", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, kao što on u Srbiji može da govori o kompromisu, tako moraju i drugi da govore o tome. On je rekao i da se nada nastavku dijaloga "vrlo skoro".

Predsednik je rekao i da će Srbija činiti sve da ne dođe do formiranje vojske Kosova, a da će, ako se dogode, donositi odluke. "Naš posao je da uradimo sve da se ne dogodi najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju. Ako dođe do toga, bićemo u izuzetno teškoj situaciji", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: TV Pink Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track