AUTORSKI TEKST ZA KURIR ALEKSANDRA RADIĆA: I Srbi u Skandinaviji vežbaju za rat s Rusima
Foto: Marina Lopičić

vojni analitičar

AUTORSKI TEKST ZA KURIR ALEKSANDRA RADIĆA: I Srbi u Skandinaviji vežbaju za rat s Rusima

Politika -

Od 33 vojnika Crne Gore, u kojoj je znatan broj Srba, 27 njih biće deo Slovenačke pešadijske čete

Rusi su vežbali na Dalekom istoku i sada je red na NATO da pokaže šta zna i ima. U atmosferi koja podseća na stara vremena Hladnog rata, koncentrisane su desetine hiljada ljudi na skandinavskom štitu za vežbu „Trident Juncture 18“. Norveški poligoni prepuni su raznih uniformi i tehnike, i sa severa i juga krenuće jedna sila na drugu u proigravanju scenarija konvencionalnog oružanog sukoba.

Poruka Rusima je jasna i ima dnevnopolitičku težinu iako su manevri u Norveškoj planirani još od 2015. Za NATO je važna provera efikasnosti snaga za brzo reagovanje. Na izbor terena važan uticaj ima ruska strategija prodora na Arktik. Ruski istraživači postavili su 2007. rusku zastavu izrađenu od postojanog titanijuma na morsko dno na Severnom polu.

Od tada ruska vojska radi na formiranju namenskih arktičkih snaga, za koje se grade baze, razvija poseban sistem logistike, nova borbena tehnika prilagođena hladnoćama, sagrađena je ploveća nuklearna centrala za snabdevanje električnom energijom isturenih baza, formirane su namenske motostreljačke brigade, grade ledolomci...

U NATO su se osetili ugroženim pre svih Norvežani i Kanađani i manevri su poruka da se zemlje zainteresovane za nadmetanje za Arktik mogu osloniti na kolektivnu bezbednosnu podršku.

U NATO žele da kontingenti svih oružanih sila rade harmonično i zato se i vežba, ali u praksi veliki izazov predstavlja povezivanje višenacionalnih jedinica. Zato su sve zemlje učesnice na manevrima pribavile uniforme za ekstremno hladne uslove i poslale su ljude i tehniku na norveške poligone. Politički motivi na listu učesnika manevara „gurnuli“ su Šveđane i Fince

Iz našeg diskursa interesantno je učešće Vojske Crne Gore (VCG), 29. članice NATO, u kojoj je znatan broj Srba (ili onih koji se tako osećaju, ali ne na poslu, već kod kuće) - od 33 ljudi, najveći deo, njih 27, čini pešadijski vod koji će biti deo Slovenačke pešadijske čete, a ona će biti deo jednog od bataljona Italijanske pešadijske brigade.

Pride, tri oficira VCG pridružena su drugim slovenačkim jedinicama, dva oficira su u štabu brigade, a jedan oficir biće ocenjivač vežbe. Model višenacionalnog organizovanja obuhvata sve članice NATO i saveznike, kako se to samo kaže, vojno neutralne Švedsku i Finsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track